Rodzaj potrawy: przystawka 
 Rodzaj kuchni:
francuska
 
 Stopień trudności: łatwe
    Koszt: średni 
    Czas: 5 
    
    Danie wegetariańskie: tak 
	    Liczba porcji: 4
	    
  
  Składniki: 
	60-70 dag małych pieczarek
masło do smażenia
2-3 ząbki czosnku
szklanka białego wytrawnego wina
pieprz, sól
zielona pietruszka
ew. 2 łyżki gęstej śmietany
Wykonanie: 
Pieczarki dokładnie oczyszczamy i smażymy w całości na złoto na rozgrzanym maśle. Pod koniec smażenia dodajemy przeciśnięty przez praskę lub posiekany czosnek, wlewamy wino, przyprawiamy pieprzem i solą. Dusimy pod przykryciem ok. 10 minut. Na koniec posypujemy posiekaną pietruszką, możemy tez dodać kwaśną śmietanę. Podajemy z bagietką.