Rodzaj potrawy: przystawka 
 Rodzaj kuchni:
polska
 
 Stopień trudności: łatwe
    Koszt: niski 
    Czas: 5 
    
    Danie wegetariańskie: nie 
	    Liczba porcji: 4
	    
  
  Składniki: 
	12 sporych pieczarek,
15 dag cebuli,
5 dag margaryny lub oleju,
5 dag bułki tartej,
1 ząbek czosnku
1 jajko,
100 g mielonego mięsa,
sól, pieprz,słodka papryka
zielenina 
Wykonanie: 
Pieczarki dokładnie umyć, wyciąć trzonki. Kapelusze krótko obgotować w lekko osolonej wodzie, wyjąć, osączyć. 
Trzonki pieczarek drobno pokroić. Cebulę pokroić w kostkę i zrumienić lekko na tłuszczu. Zieleninę opłukać i posiekać. Do zrumienionej cebuli dodać mięso, posiekane trzony pieczarek, posypać tartą bułką, nadziać kapelusze pieczarek.
Na blachę wlać olej ułożyć pieczarki nadzieniem do góry, na każdą położyć kawałeczek margaryny wstawić do dobrze nagrzanego piekarnika i zapiec.