kobiety.net.pl

Nazwa: Hasło:
 
Jeśli nie masz jeszcze konta zarejestruj się
» Polityka cookie Kobiety.net.pl

Strona główna   Dom   Kariera   Rodzina   Styl   Zdrowie   Związki   Życie   Klub  

 
Szukaj

   





 
Ankieta
Czy kobiety w Polsce są dyskryminowane w pracy?





 
 

 

Pavlova biała z kiwi

Uzależnia i powoduje, że ci którzy szukali dotąd zastosowania dla "nadmiarowych" białek, mają problem co zrobić z żółtkami.
 
 

Dodał: admin


Dodał: admin


Dodał: admin


Dodał: admin

Rodzaj potrawy: ciasto
Rodzaj kuchni: europejska
Stopień trudności: średnie
Koszt: niski
Czas: 15 (nie licząc pieczenia)
Danie wegetariańskie: tak
Liczba porcji: 8

Składniki:

* 6 białek
* 300 g miałkiego cukru
* 1 łyżeczka skrobi kukurydzianej lub ziemniaczanej
* 1 łyżeczka białego octu winnego (ostatecznie może być spirytusowy)
* 400 ml śmietany kremówki
* 5 kiwi

Wykonanie:

Białka ubić na sztywno. Pod koniec ubijania dodawać po łyżce miałkiego cukru, łyżeczkę mąki kukurydzianej i łyżeczkę octu.

Blaszkę wyłożyć papierem do pieczenia. Na papierze narysować okrąg, najlepiej odrysowując od dna średniej tortownicy. Wyłożyć na niego masę białkową nieco wyrównać górę. Wstawić do nagrzanego do 180 (160 przy termoobiegu) stopni piekarnika i po 5 minutach zmniejszyć temperaturę do 150 (130) stopni. Piec 1,5 godziny. Wystudzić w uchylonym piekarniku.

Zimną bezę ułożyć na paterze papierem do góry, delikatnie zerwać papier i odwrócić. Wyłożyć na nią ubitą kremówkę (bez cukru). Udekorować plastrami kiwi.

 

Dodatkowe informacje: Przepis na którym się wzorowałam pochodzi z blogu http://mojewypieki.blox.pl. Użyłam kiwi i są rewelacyjne do niego. Polecam wszystkim, robiłam 3 razy pod rząd, a rodzina nie chce jeść innych ciast.


Źródło: Inspiracja: Moje Wypieki
Autor: Joanna Gacka

Możesz dodawać zdjęcia do przepisu po zalogowaniu

Nazwa: Hasło:
Jesli nie masz jeszcze konta zarejestruj się

Aby móc dodawać komentarze musisz sie zalogować

 


 


 

Niezwykle aromatyczny, bogaty smakowo tort zadowoli zarówno miłośników klasycznych ciast jak i nie przepadających za słodkimi ciężkimi wypiekami.»