kobiety.net.pl

Nazwa: Hasło:
 
Je郵i nie masz jeszcze konta zarejestruj się
» Polityka cookie Kobiety.net.pl

Strona g堯wna   Dom   Kariera   Rodzina   Styl   Zdrowie   Zwi您ki   砰cie   Klub  

 
Szukaj

   





 
Ankieta
Czy kobiety w Polsce s dyskryminowane w pracy?





 
 

 

Tort orzechowo-migda這wy

Niezwykle aromatyczny, bogaty smakowo tort zadowoli zar闚no mi這郾ik闚 klasycznych ciast jak i nie przepadaj帷ych za s這dkimi ci篹kimi wypiekami.
 
 

Doda: admin


Doda: admin


Doda: admin

Rodzaj potrawy: ciasto
Rodzaj kuchni: europejska
Stopień trudności: 鈔ednie
Koszt: 鈔edni
Czas: 50 (nie licz帷 pieczenia)
Danie wegetariańskie: nie
Liczba porcji: 12

Składniki:

ciasto:
100 g zmielonych orzech闚 w這skich
100 g zmielonych orzech闚 laskowych
100 g zmielonych migda堯w
szklanka bu趾i tartej
7 du篡ch jajek
2/3 szklanki cukru
1,5 造瞠czki proszku do pieczenia
t逝szcz i bu趾a tarta do wysmarowania i wysypania tortownicy

do nas帷zenia szklanka mocnej herbaty + 20 ml spirytusu + 造磬a soku z cytryny

Krem:
200 g gorzkiej czekolady (conajmniej 50 procent kakao, bez dodatku innych t逝szcz闚 ro郵innych)
4 造瞠czki 瞠latyny
4 造磬i mleka
4 鄴速ka
4 造磬i cukru
25 ml w鏚ki lub 10 ml spirytusu
25 ml bardzo mocnej kawy
250 ml 鄉ietanki krem闚ki 30 procent

Listki czekoladowe do zdobienia

Wykonanie:

Jaja ubi z cukrem na puszyst prawie bia陰 mas. Wsypa orzechy, migda造, bu趾 tart, proszek do pieczenia i delikatnie wymiesza. Mas prze這篡 do 鈔edniej tortownicy wysmarowanej mas貫m i wysypanej tart bu趾. Wstawi do rozgrzanego piekarnika i piec oko這 30 minut w temperaturze 180 stopni (termoobieg 160-170 stopni). Po upieczeniu zostawi na 10 minut w piekarniku, po czym wystudzi i przekroi na trzy.

Zimn kaw wymiesza z alkoholem. 疾latyn rozpu軼i w gor帷ej wodzie. Czekolad z dodatkiem mleka roztopi w k徙ieli wodnej lub w grubo軼iennym garnku na bardzo ma造m ogniu. Do p造nnej czekolady doda 瞠latyn, dok豉dnie wymiesza i zostawi do przestudzenia, cz瘰to mieszaj帷.

Ubi 鄉ietan z po這w cukru. 草速ka zmiksowa z drug po這w cukru, doda stopniowo ca趾owicie wystudzon mas czekoladow, a p騧niej po 造瞠czce kaw z alkoholem. Do ca趾owicie g豉dkiej masy dodajemy bit 鄉ietan i bardzo delikatnie 陰czymy.

Blaty tortu herbat ze spirytusem i sokiem z cytryny. prze這篡 dwoma trzecimi kremu. Nale篡 zrobi to szybko po przygotowaniu masy, gdy zawarta w niej 瞠latyna powoduje szybkie t篹enie. Pozosta造m kremem posmarowa i udekorowa boki oraz wierzch ciasta. Do dekoracji mo積a u篡 tak瞠 mielonych orzech闚, migda這w i i gotowych ozd鏏 z gorzkiej czekolady. Przed podaniem tort ch這dzi w lod闚ce przez ok. 2-3 godziny.

 

Dodatkowe informacje: Tort doskonale smakuje tak瞠 nast瘼nego dnia do przygotowaniu. Je郵i krem oka瞠 si zbyt pracoch這nny, mo積a u篡 gotowego dobrej jako軼i kakaowego "kremu w proszku", dodaj帷 do niego 2 造磬i kakao. Nie dodajemy w闚czas alkoholu do kremu, zwi瘯szaj帷 jego procent w p造nie do nas帷zania.


Autor: Joanna Gacka

Mo瞠sz dodawa zdj璚ia do przepisu po zalogowaniu

Nazwa: Hasło:
Jesli nie masz jeszcze konta zarejestruj się

Aby m鏂 dodawa komentarze musisz sie zalogowa

 


 


 

Niezwykle aromatyczny, bogaty smakowo tort zadowoli zar闚no mi這郾ik闚 klasycznych ciast jak i nie przepadaj帷ych za s這dkimi ci篹kimi wypiekami.»