kobiety.net.pl

Nazwa: Hasło:
 
Jeśli nie masz jeszcze konta zarejestruj się
» Polityka cookie Kobiety.net.pl

Strona główna   Dom   Kariera   Rodzina   Styl   Zdrowie   Związki   Życie   Klub  

 
Szukaj

   





 
Ankieta
Czy kobiety w Polsce są dyskryminowane w pracy?





 
 

 

Polski mazurek z Kajmakiem


Dodał: Grzesiek

Rodzaj potrawy: ciasto
Rodzaj kuchni: polska
Stopień trudności: średnie
Koszt: średni
Czas: 60
Danie wegetariańskie: tak
Liczba porcji: 4

Składniki:

Składniki:
- 300 g mąki
- 100 g cukru
- 150 g masła
- 1 jajko
- 1 łyżeczka śmietany
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- 1 torebka cukru waniliowego
- masło i mąka do formy

Składniki do masy kajmakowej:
- 500 g krówek
- 1 szklanka mleka
- 2 łyżki masła
- orzechy, rodzynki i inne bakalie do dekoracji
- kandyzowana skórka pomarańczowa

Wykonanie:

Przygotowanie:
Posiekaj nożem masło z mąką, proszkiem do pieczenia i cukrem waniliowym. Dodaj cukier, jajko i śmietanę, szybko zagnieć. Następnie ulep kulkę z ciasta, zapakuj ją w folię aluminiową i włóż do lodówki na godzinę. Tortownicę posmaruj masłem i lekko oprósz mąką. Rozwałkuj ciasto, wyłóż nim tortownicę, formując niewysoki brzeg. Ponakłuwaj spód widelcem i piecz w 160ºC przez 15-20 min, aż ciasto lekko zbrązowieje. Upieczony placek wyjmij ostrożnie z formy. Przegotowaną ciepłą masę wylej na ciasto, a następnie udekoruj bakaliami.

Przygotowanie masy kajmakowej:
Krówki zalej mlekiem i gotuj, aż do ich rozpuszczenia się, ciągle mieszając. Kiedy to nastąpi dodaj masło, nadal mieszając. Kiedy masa będzie gładka możesz ją wylać na ciasto.

 


Źródło: http://www.bonapetit.pl/blog/?p=72
Autor: Grzesiek

Możesz dodawać zdjęcia do przepisu po zalogowaniu

Nazwa: Hasło:
Jesli nie masz jeszcze konta zarejestruj się

Aby móc dodawać komentarze musisz sie zalogować

 


 


 

Babà jest pochodną ciasta rosnącego na naturalnych drożdżach, typowego dla polskiej tradycji ludowej. Uważa się że odmiana ta została wprowadzona na życzenie Gerolamo Baby, osiemnastowiecznego króla Neapolu, który był wielkim wielbicielem słodkości. »