kobiety.net.pl

Nazwa: Hasło:
 
Jeśli nie masz jeszcze konta zarejestruj się
» Polityka cookie Kobiety.net.pl

Strona główna   Dom   Kariera   Rodzina   Styl   Zdrowie   Związki   Życie   Klub  

 
Szukaj

   





 
Ankieta
Czy kobiety w Polsce są dyskryminowane w pracy?





 
 

 

Szarlotka

Rodzaj potrawy: ciasto
Rodzaj kuchni: europejska
Stopień trudności: łatwe
Koszt: niski
Czas: 60
Danie wegetariańskie: tak
Liczba porcji: 6

Składniki:

Składniki do ciasta:
70 dkg mąki
1¼ opakowania masła roślinnego
½ szklanki cukru
3 łyżki gęstej śmietany
2 łyżeczki płaskie proszku do pieczenia
1 jajko
2 żółtka

Składniki do nadzienia:
1½ kg kwaśnych jabłek
kilka goździków
cukier puder do posypania
1 szklanka cukru

Wykonanie:

Przygotowanie ciasta i nadzienia:
Wszystkie składniki do ciasta zagnieć razem na jednolitą masę. Kiedy już ugnieciesz ciasto włóż je do lodówki na 30 minut. Obierz jabłka i pokrój je w kosteczkę. Następnie uduś je (długo gotując) ze szklanką cukru i kilkoma goździkami.
Po wyciągnięciu ciasta na szarlotkę z lodówki podziel je na dwie części. Jedną część rozwałkuj i ułóż na dnie formy (wcześniej posmaruj ją tłuszczem). Piecz w dobrze nagrzanym piekarniku, aż ciasto się przyrumieni. Następnie na upieczone kruche ciasto nałóż uduszone jabłka. Całość przykryj pozostałym rozwałkowanym ciastem i znów piecz, aż ciasto z wierzchu się przyrumieni. Po ostudzeniu posyp gotową szarlotkę cukrem pudrem.

 


Źródło: http://www.bonapetit.pl/blog/?p=183
Autor: Grzesiek

Możesz dodawać zdjęcia do przepisu po zalogowaniu

Nazwa: Hasło:
Jesli nie masz jeszcze konta zarejestruj się

Aby móc dodawać komentarze musisz sie zalogować

 


 


 

Niezwykle aromatyczny, bogaty smakowo tort zadowoli zarówno miłośników klasycznych ciast jak i nie przepadających za słodkimi ciężkimi wypiekami.»