kobiety.net.pl

Nazwa: Hasło:
 
Jeśli nie masz jeszcze konta zarejestruj się
» Polityka cookie Kobiety.net.pl

Strona główna   Dom   Kariera   Rodzina   Styl   Zdrowie   Związki   Życie   Klub  

 
Szukaj

   





 
Ankieta
Czy kobiety w Polsce są dyskryminowane w pracy?





 
 

 

Lazania z kurczakiem, cukinią i bakłażanem


Dodał: admin

Rodzaj potrawy: danie główne
Rodzaj kuchni: włoska
Stopień trudności: łatwe
Koszt: niski
Czas: 30 (nie licząc pieczenia)
Danie wegetariańskie: nie
Liczba porcji: 8

Składniki:

500 g makaronu do lazanii
600 g piersi kurczaka
1 łyżka przyprawy do gyrosa
50 ml oleju
400 g kukurydzy konserwowej
1,2 kg szpinaku mrożonego w liściach
3 cukinie
2 bakłażany
1,5 l mleka
100 g mąki
100 g masła + 20g do wysmarowania naczynia
5 ząbków czosnku
½ łyżeczki suszonego tymianku
1/3 łyżeczki gałki muszkatołowej
czerwony pieprz do dekoracji
sól i pieprz
400 g tartego żółtego sera

Wykonanie:

Piersi kurczaka zamarynuj w przyprawie do gyrosa z solą, pieprzem i olejem. Ułóż w wysmarowanej masłem brytfance i piecz ok. 20 min w temp. 170º C. Upieczone piersi odstaw, aby wystygły, następnie pokrój w plastry. Umyj brytfankę i posmaruj ją masłem. Umytą cukinię i bakłażana pokrój w cienkie plastry, posól, popieprz, odstaw na 20 min. Opłucz wodą i osusz papierowym ręcznikiem. W garnku roztop masło, dodaj mąkę i smaż ok. 2 min. Dolej zimne mleko. Zagotuj energicznie mieszając (sos nie może być za gęsty). Do gotującego się sosu dodaj odciśnięty szpinak, drobno posiekany czosnek, tymianek, gałkę muszkatołową, sól i pieprz. Na dnie brytfanki ułóż makaron, następnie sos, plastry kurczaka, bakłażana, cukinii i kukurydzę. Ułóż tak 3 warstwy, każdą można posypać serem. Zapiecz w temp. 170º C przez ok. 35 min. Upieczoną lazanię odstaw, aby stężała.

 


Źródło: termisil

Możesz dodawać zdjęcia do przepisu po zalogowaniu

Nazwa: Hasło:
Jesli nie masz jeszcze konta zarejestruj się

Aby móc dodawać komentarze musisz sie zalogować

 


 


 

Babà jest pochodną ciasta rosnącego na naturalnych drożdżach, typowego dla polskiej tradycji ludowej. Uważa się że odmiana ta została wprowadzona na życzenie Gerolamo Baby, osiemnastowiecznego króla Neapolu, który był wielkim wielbicielem słodkości. »