kobiety.net.pl

Nazwa: Hasło:
 
Jeśli nie masz jeszcze konta zarejestruj się
» Polityka cookie Kobiety.net.pl

Strona główna   Dom   Kariera   Rodzina   Styl   Zdrowie   Związki   Życie   Klub  

 
Szukaj

   





 
Ankieta
Czy kobiety w Polsce są dyskryminowane w pracy?





 
 

 

Pizza calzone z kiełbasą

Ta pizza jest jedną z najłatwiejszych, a jednocześnie najsmaczniejszych. Jedyna trudność to "lepienie pieroga", ale nawet niekształtna smakuje znakomicie.
 
 

Dodał: admin

Rodzaj potrawy: danie główne
Rodzaj kuchni: włoska
Stopień trudności: średnie
Koszt: niski
Czas: 30 (nie licząc rośnięcia ciasta i pieczenia)
Danie wegetariańskie: nie
Liczba porcji: 4

Składniki:

Ciasto:
* 500 g mąki pszennej 650
* 1 łyżeczka soli
* 7 g suchych drożdży
* 250 ml ciepłego mleka
* 2 łyżki oliwy z oliwek

Sos pomidorowy:
* Puszka pomidorów, zmiksowanej
* sól, pieprz, oregano do smaku
* 1 łyżka oliwy z oliwek

Nadzienie:
* 500 g dobrej kiełbasy pokrojonej w półplasterki
* 300 g pieczarek, pokrojonych i podsmażonych
* 2 średnie cebule pokrojone w kostkę
* 2 ząbki czosnku, posiekane
* sól, pieprz, oregano, bazylia do smaku
* starty ser żółty (najlepiej mozzarella, ok 400 g)
* 1 łyżka oliwy
* jajko do smarowania

Wykonanie:

Na sos podgrzewać pomidory z oliwą aż ich ilość zredukuje się o 1/2, doprawić, zostawić do przestygnięcia.

Podsmażyć kiełbasę na chrupko, dodać cebulę i czosnek, poddusić razem aż cebula się zezłoci, dodać pieczarki i sos pomidorowy, dusić aż płyn niemal całkowicie odparuje, doprawić, zostawić do ostudzenia.

Na ciasto wymieszać suche składniki (mąkę przesiać), dodać mleko i oliwę, dobrze wyrobić gładkie i elastyczne ciasto. Uformować kulę i zostawić do wyrośnięcia w misce przykrytej folią. Ciasto powinno podwoić objętość (ok 1 - 1,5 h w zależności od temperatury).

Wyrośnięte ciasto szybko zagnieść i podzielić na 4 części. Każdą z nich rozwałkować na okrągły placek (średnica ok 22 cm), jak najmniej podsypując mąką. Na środek wyłożyć nadzienie i zlepić brzegi kształtując duży "pieróg". należy uważać, żeby nadzienie nie dostało się między brzegi ciasta.

Gotowe pizze posmarować roztrzepanym jajkiem (ew. posypać oregano) i wstawić do piekarnika rozgrzanego do ok 200 stopni (najlepiej termoobieg, tu raczej nie używamy funkcji pizza). Piec ok 15 minut, do mocnego zrumienienia. Po wyjęciu odstawić na 10 minut przed podaniem.

 

Dodatkowe informacje: Oczywiście nadzienie każdy może dobierać według własnego uznania, ważne by nie było zbyt wilgotne.



Możesz dodawać zdjęcia do przepisu po zalogowaniu

Nazwa: Hasło:
Jesli nie masz jeszcze konta zarejestruj się

Aby móc dodawać komentarze musisz sie zalogować

 


 


 

Ta pizza jest jedną z najłatwiejszych, a jednocześnie najsmaczniejszych. Jedyna trudność to "lepienie pieroga", ale nawet niekształtna smakuje znakomicie.»