Rodzaj potrawy: danie główne 
 Rodzaj kuchni:
amerykańska
 
 Stopień trudności: łatwe
    Koszt: średni 
    Czas: 45 
    
    Danie wegetariańskie: nie 
	    Liczba porcji: 4
	    
  
  Składniki: 
	2 indycze udka bez skóry,
3 średnie cebule, 
1 por, pół średniej wielkości korzenia imbiru,  
3 łyżki przecieru pomidorowego, 
4 ząbki czosnku, 
300 ml czerwonego wina, 
3 łyżki oliwy z oliwek, 
2 szczypty cynamonu, sól i pieprz do smaku, 
150 ml śmietany 18% lub jogurtu greckiego
Wykonanie: 
Umyte i doprawione pieprzem oraz solą udka podsmażamy na głębokiej patelni lub  w szerokim rondlu na oliwie. Z drobno posiekanej cebuli, startego imbiru, przecieru pomidorowego, cynamonu, odrobiny pieprzu, rozdrobnionego czosnku i wina przygotowujemy sos, a następnie polewamy nim smażące się udka. Dusimy mięso z sosem przez około 30 minut na wolnym ogniu. Tuż przed podaniem posypujemy danie pokrojonym drobno porem wymieszanym ze śmietaną