kobiety.net.pl

Nazwa: Hasło:
 
Jeśli nie masz jeszcze konta zarejestruj się
» Polityka cookie Kobiety.net.pl

Strona główna   Dom   Kariera   Rodzina   Styl   Zdrowie   Związki   Życie   Klub  

 
Szukaj

   





 
Ankieta
Czy kobiety w Polsce są dyskryminowane w pracy?





 
 

 

Sola w cieście francuskim


Dodał: Maris


Dodał: Maris

Rodzaj potrawy: danie główne
Rodzaj kuchni: francuska
Stopień trudności: średnie
Koszt: średni
Czas: 60
Danie wegetariańskie: nie
Liczba porcji: 4

Składniki:

4 filety z soli lub innej delikatnej ryby ok. 150 g każdy
8 płatów gotowego ciasta francuskiego
600 g szpinaku
1 ser brie
4 plastry żółtego sera
2 łyżki masła
1 litr bulionu warzywnego
1 łyżka mąki
1 cebula
1 ząbek czosnku
1 jajko
sól, pieprz do smaku
mąka do podsypania stolnicy

Wykonanie:

Szpinak sparzyć, posiekać i przesmażyć razem z czosnkiem na 1 łyżce masła, aż odparuje płyn. Dodać zasmażkę z 1 łyżki mąki i 1 łyżki masła, rozprowadzić dokładnie w szpinaku. Doprawić solą i pieprzem.

Filety obgotować przez 5 minut we wrzącym bulionie z dodatkiem posiekanej cebuli. Wyjąć z bulionu i dokładnie odsączyć.

Ciasto lekko rozmrozić i rozwałkować na 4 prostokąty 20x15 cm i 4 prostokąty 12x15 cm.

Na mniejszych prostokątach rozłożyć szpinak (zostawiając polne ok centymetra od brzegu ciasta), na nim filety ryby a na wierzchu położyć plastry sera. Brzegi posmarować rozmąconym jajkiem, przykryć większymi prostokątami. Brzegi obu prostokątów zlepić ze sobą posługując się palcami lub widelcem.

Pakiety z ciastem ułożyć na zimnej blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Wierzch posmarować resztą rozmąconego jajka i wstawić do piekarnika rozgrzanego do 210 stopni (silniejsze grzanie od dołu). Piec 30 minut.

 

Dodatkowe informacje: Potrawę podawać z lekką surówką warzywną, np. sałata lodowa z sosem vinegret.



Możesz dodawać zdjęcia do przepisu po zalogowaniu

Nazwa: Hasło:
Jesli nie masz jeszcze konta zarejestruj się

Aby móc dodawać komentarze musisz sie zalogować

 


 


 

Babà jest pochodną ciasta rosnącego na naturalnych drożdżach, typowego dla polskiej tradycji ludowej. Uważa się że odmiana ta została wprowadzona na życzenie Gerolamo Baby, osiemnastowiecznego króla Neapolu, który był wielkim wielbicielem słodkości. »