kobiety.net.pl

Nazwa: Hasło:
 
Jeśli nie masz jeszcze konta zarejestruj się
» Polityka cookie Kobiety.net.pl

Strona główna   Dom   Kariera   Rodzina   Styl   Zdrowie   Związki   Życie   Klub  

 
Szukaj

   





 
Ankieta
Czy kobiety w Polsce są dyskryminowane w pracy?





 
 

 

Pasztet pieczony domowy


Dodał: admin

Rodzaj potrawy: przystawka
Rodzaj kuchni: polska
Stopień trudności: trudne
Koszt: średni
Czas: 90
Danie wegetariańskie: nie
Liczba porcji: 4

Składniki:

ok 1,5 kilograma mieszanych mięs (wieprzowina, wołowina, kurczak,dziczyzna)
500 g boczku lub podgardla wieprzowego bez skóry
400 g wątroby wieprzowej lub pół na pół wieprzowa i drobiowa
200 g marchwi
1/2 małego selera
1 por
1 korzeń pietruszki
3 duże cebule
3 jajka
2 czerstwe bułki pszenne
łyżeczka gałki muszkatołowej
1/4 łyżeczki imbiru
1/4 łyżeczki tymianku
pieprz ziarnisty
ziele angielskie
liść laurowy
owoce jałowca
sól, pieprz, pieprz ziołowy do smaku

Wykonanie:

Mieszane mięsa i boczek pokroić w kawałki, zalać wrzącą wodą i ugotować do miękości z dodatkiem ziarnistego pieprzu, jałowca, liści laurowych, ziela angielskiego oraz warzyw. Wyjąć i przestudzić. Do wywaru włożyć oczyszczoną z błon wątróbkę, gotować ok 5-7 minut. Wywarem zalać bułki, namoczyć i lekko odcisnąć.

Wszystkie ugotowane mięsa zmielić dwukrotnie na najdrobniejszym sitku, razem z bułką. Do masy dodać żółtka i przyprawić ją ziołami oraz solą i pieprzem. Bardzo dokładnie wyrobić, po czym dodać pianę z białek. Wymieszać i przełożyć do dużej natłuszczonej i wysypanej tartą bułką formy, napełniając ją w 2/3. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 200 stopni (termoobieg - 190 stopni). Piec około 40 minut, po zrumienieniu wierzchu pasztetu przykryć go papierem do pieczenia.

Upieczony pasztet wystudzić w formie przez ok 1 godziny, po czym wyjąć, przełożyć na deskę i całkowicie schłodzić (najlepiej w lodówce). Podawać pokrojony na plastry jako przystawkę z rostrymi sosami lub chrzanem.

 

Dodatkowe informacje: Do pasztetu można dodawać także suszone śliwki, grzyby czy kapary.



Możesz dodawać zdjęcia do przepisu po zalogowaniu

Nazwa: Hasło:
Jesli nie masz jeszcze konta zarejestruj się

Aby móc dodawać komentarze musisz sie zalogować

 


 


 

Babà jest pochodną ciasta rosnącego na naturalnych drożdżach, typowego dla polskiej tradycji ludowej. Uważa się że odmiana ta została wprowadzona na życzenie Gerolamo Baby, osiemnastowiecznego króla Neapolu, który był wielkim wielbicielem słodkości. »