kobiety.net.pl

Nazwa: Hasło:
 
Jeśli nie masz jeszcze konta zarejestruj się
» Polityka cookie Kobiety.net.pl

Strona główna   Dom   Kariera   Rodzina   Styl   Zdrowie   Związki   Życie   Klub  

 
Szukaj

   





 
Ankieta
Czy kobiety w Polsce są dyskryminowane w pracy?





 
 

 

Pasztet pieczony domowy


Dodał: admin

Rodzaj potrawy: przystawka
Rodzaj kuchni: polska
Stopień trudności: trudne
Koszt: średni
Czas: 90
Danie wegetariańskie: nie
Liczba porcji: 4

Składniki:

ok 1,5 kilograma mieszanych mięs (wieprzowina, wołowina, kurczak,dziczyzna)
500 g boczku lub podgardla wieprzowego bez skóry
400 g wątroby wieprzowej lub pół na pół wieprzowa i drobiowa
200 g marchwi
1/2 małego selera
1 por
1 korzeń pietruszki
3 duże cebule
3 jajka
2 czerstwe bułki pszenne
łyżeczka gałki muszkatołowej
1/4 łyżeczki imbiru
1/4 łyżeczki tymianku
pieprz ziarnisty
ziele angielskie
liść laurowy
owoce jałowca
sól, pieprz, pieprz ziołowy do smaku

Wykonanie:

Mieszane mięsa i boczek pokroić w kawałki, zalać wrzącą wodą i ugotować do miękości z dodatkiem ziarnistego pieprzu, jałowca, liści laurowych, ziela angielskiego oraz warzyw. Wyjąć i przestudzić. Do wywaru włożyć oczyszczoną z błon wątróbkę, gotować ok 5-7 minut. Wywarem zalać bułki, namoczyć i lekko odcisnąć.

Wszystkie ugotowane mięsa zmielić dwukrotnie na najdrobniejszym sitku, razem z bułką. Do masy dodać żółtka i przyprawić ją ziołami oraz solą i pieprzem. Bardzo dokładnie wyrobić, po czym dodać pianę z białek. Wymieszać i przełożyć do dużej natłuszczonej i wysypanej tartą bułką formy, napełniając ją w 2/3. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 200 stopni (termoobieg - 190 stopni). Piec około 40 minut, po zrumienieniu wierzchu pasztetu przykryć go papierem do pieczenia.

Upieczony pasztet wystudzić w formie przez ok 1 godziny, po czym wyjąć, przełożyć na deskę i całkowicie schłodzić (najlepiej w lodówce). Podawać pokrojony na plastry jako przystawkę z rostrymi sosami lub chrzanem.

 

Dodatkowe informacje: Do pasztetu można dodawać także suszone śliwki, grzyby czy kapary.



Możesz dodawać zdjęcia do przepisu po zalogowaniu

Nazwa: Hasło:
Jesli nie masz jeszcze konta zarejestruj się

Aby móc dodawać komentarze musisz sie zalogować

 


 


 

Przygotowanie wybornej ryby we własnym domu nie musi być wcale trudne. »