kobiety.net.pl

Nazwa: Hasło:
 
Jeśli nie masz jeszcze konta zarejestruj się
» Polityka cookie Kobiety.net.pl

Strona główna   Dom   Kariera   Rodzina   Styl   Zdrowie   Związki   Życie   Klub  

 
Szukaj

   





 
Ankieta
Czy kobiety w Polsce są dyskryminowane w pracy?





 
 

 

Ćwikła na miodzie

Rodzaj potrawy: przystawka
Rodzaj kuchni: polska
Stopień trudności: łatwe
Koszt: niski
Czas: 5
Danie wegetariańskie: tak

Składniki:

400 gram dobrego chrzanu na kwasku cytrynowym (można też chrzan utrzeć samodzielnie)
1,5 kg buraków (po ugotowaniu i starciu ma ich być objętościowo 6x więcej niż chrzanu)
dwie łyżki dobrego, intensywnego w smaku miodu (polecam gryczany)

Wykonanie:

Buraki starannie myjemy, gotujemy w łupinach do miękkości. Po ugotowaniu obieramy z łupin i ścieramy na najdrobniejszej tarce (jak ziemniaki na placki ziemniaczane).

Stopniowo dodajemy do nich po łyżce chrzanu, mieszając i próbując czy ćwikła ma już odpowiednią moc (lepiej zrobić ją nieco słabszą i później dodać jeszcze łyżkę niż od razu dać zbyt dużo chrzanu).

Doprawiamy miodem - tak, by jego smak był leciutko wyczuwalny, ale nie dominujący. Ćwikłę należy zrobić najpóźniej trzy dni przed spożyciem, by smaki miały czas połączyć się.

Przed samym podaniem spróbować i ewentualnie doprawić jeszcze odrobiną miodu lub chrzanu.

 


Autor: Grzegorz Gacki

Możesz dodawać zdjęcia do przepisu po zalogowaniu

Nazwa: Hasło:
Jesli nie masz jeszcze konta zarejestruj się

Aby móc dodawać komentarze musisz sie zalogować

 


 


 
Przepis dnia: Pavlova biała z kiwi

Uzależnia i powoduje, że ci którzy szukali dotąd zastosowania dla "nadmiarowych" białek, mają problem co zrobić z żółtkami.»