Rodzaj potrawy: zupa 
 Rodzaj kuchni:
azjatycka
 
 Stopień trudności: łatwe
    Koszt: średni 
    Czas: 40 
    
    Danie wegetariańskie: nie 
	    Liczba porcji: 4
	    
  
  Składniki: 
	pęczek cebuli dymki
mały kawałek świeżego imbiru
1 strąk czerwonego chili
15 dag obgotowanych krewetek
20 dag filetów z białej ryby
łyżka oleju
300 ml mleczka kokosowego
600 ml bulionu warzywnego
3 łyżki sosu sojowego
2 łyżki soku z cytryny
10 dag makaronu nitki
świeża kolendra
Wykonanie: 
Dymki umyć, posiekać. Chili oczyścić, pokroić w cienkie krążki, imbir obrać i zetrzeć na drobnej tarce. Ryby umyć, osuszyć, pokroić w grubą kostkę. W dużym garnku rozgrzać olej, szybko obsmażyć chili, cebulki i imbir, zalać mleczkiem kokosowym i bulionem, zagotować. Włożyć rybę i krewetki, gotować około 8 minut, doprawić sosem sojowym i sokiem z cytryny. Podawać zupę z ugotowanym makaronem, posypaną kolendrą.