Rodzaj potrawy: zupa 
 Rodzaj kuchni:
polska
 
 Stopień trudności: łatwe
    Koszt: niski 
    Czas: 40 
    
    Danie wegetariańskie: tak 
	    Liczba porcji: 3
	    
  
  Składniki: 
	50 dag brukselki
40 dag włoszczyzny
2 ziemniaki
1 cebula
1 łyżeczka masła
1 filiżanka słodkiej śmietany
2 żółtka
2 łyżeczki posiekanej natki pietruszki
Wykonanie: 
1. Umytą włoszczyznę oraz ziemniaki obierz i pokrój w drobną kostkę, dodaj pokrojoną w plasterki cebulę. Całość podduś na maśle
2. Zalej warzywa gorącą wodą i gotuj około 30 minut, dodaj brukselkę
3. Gotuj aż wszystkie składniki będą miękkie
4. Po wystudzeniu zupę zmiksuj
5. Śmietanę wymieszaj dokładnie z żółtkami, dodaj do ciepłej zupy
6. Przed podaniem posyp natką pietruszki, możesz podawać z grzankami lub ciemnym pieczywem