Rodzaj potrawy: zupa 
 Rodzaj kuchni:
europejska
 
 Stopień trudności: łatwe
    Koszt: średni 
    Czas: 90 
    
    Danie wegetariańskie: tak 
	    Liczba porcji: 4
	    
  
  Składniki: 
	750 g  dowolnych owoców sezonowych np. malin, jagód, lub jeżyn
250 ml słodkiego białego wina 
500 ml wody
60 g cukru
500 ml wody
cynamon
Wykonanie: 
Owoce należy obrać, opłukać i odsączyć . Następnie zalać je wrzącą wodą, dodać cukier oraz trochę cynamonu. Owoce z cukrem i przyprawami gotować około 5 minut. Owoce przetrzeć przez sitko, przecier schłodzić, dodać wino, wymieszać i wstawić do lodówki na godzinę.
Podawać schłodzoną. Można również dla dekoracji dodać przed podaniem łyżkę śmietany.