Rodzaj potrawy: danie główne 
 Rodzaj kuchni:
azjatycka
 
 Stopień trudności: średnie
    Koszt: średni 
    Czas: 50 
    
    Danie wegetariańskie: nie 
	    Liczba porcji: 4
	    
  
  Składniki: 
	1 puszka ananasa
50 dag piersi z kaczki
olej
sól, pieprz
1 opakowanie (50 dag) chińskiej mrożonki warzywnej
szklanka rosołu drobiowego
1 łyżka mąki ziemniaczanej
pieprz Cayenne
1 łyżka miodu
Wykonanie: 
Ananasy osączyć (sok zachować), pokroić w kostkę. Piersi z kaczki umyć i zdjąć z nich skórę, mięso pokroić w cienkie plasterki. Rozgrzać w rondlu tłuszcz, smażyć na nim mięso przez kilka minut, często mieszając, przyprawić solą i pieprzem. Dodać ananasa i mieszankę warzywną smażyć kilka minut, po czym podlać rosołem i sokiem ananasowym i dusić jeszcze około 10 minut. Mąkę ziemniaczana rozprowadzić z 3 łyżkami zimnej wody, dodać do kaczki, zagotować, przyprawić do smaku pieprzem Cayenne i miodem.