Rodzaj potrawy: ciasto 
 Rodzaj kuchni:
polska
 
 Stopień trudności: średnie
    Koszt: średni 
    Czas: 60 
    
    Danie wegetariańskie: tak 
	    
  
  Składniki: 
	50 dag mąki
2 szklanki maślanki
2 szklanki cukru
opakowanie przyprawy do piernika
pół kostki margaryny
4 jaja
łyżeczka sody
po 5 dag rodzynek, orzechów i skórki pomarańczowej
tłuszcz i tarta bułka do blachy
Wykonanie: 
Maślankę wymieszać z cukrem, gotować na małym ogniu, aż zgęstnieje i zbrązowieje. Do lekko przestudzonej masy dodać margarynę, roztopić. Wsypać przyprawę do piernika. Masę wlać do miski z przesianą mąką i sodą, dodać żółtka i dokładnie wyrobić, następnie wsypać bakalie. Białka ubić na sztywno, dodać do ciasta. Blachę do pieczenia wysmarować tłuszczem i wysypać bułką, przełożyć do niej ciasto, piec 45 minut w temp. 200 stopni. Po upieczeniu piernik można przełożyć marmoladą, polukrować lub polać polewą.