kobiety.net.pl

Nazwa: Hasło:
 
Jeśli nie masz jeszcze konta zarejestruj się
» Polityka cookie Kobiety.net.pl

Strona główna   Dom   Kariera   Rodzina   Styl   Zdrowie   Związki   Życie   Klub  

 
Szukaj

   





 
Ankieta
Czy kobiety w Polsce są dyskryminowane w pracy?





 
 

 

Babeczki szpinakowe

Rodzaj potrawy: przystawka
Rodzaj kuchni: włoska
Stopień trudności: średnie
Koszt: niski
Czas: 40
Danie wegetariańskie: tak
Liczba porcji: 4

Składniki:

puszka karczochów
paczka posiekanego mrożonego szpinaku
200 g sera ricotta
2 jajka
1 wyciśnięty ząbek czosnku
pół posiekanej czerwonej cebuli
pół łyżeczki posiekanego świeżego oregano
100 g półtłustej mozzarelli
szczypta soli i świeżo zmielonego pieprzu do smaku

Wykonanie:

Karczochy doładnie odsączyć i drobno pokroić, szpinak rozmrozić i dokładnie odsączyć (odcisnąć) z wody. Wymieszać z serem rizotta, mozzarellą, czosnkiem i oregano. Jajka ubić na puszystą, gęstą masę. Dodać do masy szpinakowej, doprawić do smaku. Jeśli masa jest zbyt rzadka (powinna mieć konsystencję gęstej śmietany), dodać ew. łyżkę mąki.

Ciastem szpinakowym napełniać formy do babeczek. Piec w temperaturze 180 stopni (termoobieg 170) około 30 minut. Podawać bezpośrednio po wyjęciu z piekarnika. Przepis wystarcza na 12 małych babeczek.

 



Możesz dodawać zdjęcia do przepisu po zalogowaniu

Nazwa: Hasło:
Jesli nie masz jeszcze konta zarejestruj się

Aby móc dodawać komentarze musisz sie zalogować

 


 


 

Babà jest pochodną ciasta rosnącego na naturalnych drożdżach, typowego dla polskiej tradycji ludowej. Uważa się że odmiana ta została wprowadzona na życzenie Gerolamo Baby, osiemnastowiecznego króla Neapolu, który był wielkim wielbicielem słodkości. »