kobiety.net.pl

Nazwa: Hasło:
 
Jeśli nie masz jeszcze konta zarejestruj się
» Polityka cookie Kobiety.net.pl

Strona główna   Dom   Kariera   Rodzina   Styl   Zdrowie   Związki   Życie   Klub  

 
Szukaj

   





 
Ankieta
Czy kobiety w Polsce są dyskryminowane w pracy?





 
 

 

Szaszłyki z jogurtowej marynaty

Drobiowe mięso i jogurtowa marynata zmieniają tę klasyczną bałkańską potrawę w delikatne, wykwintne i niezwykle aromatyczne danie.
 
 

Dodał: admin


Dodał: admin

Rodzaj potrawy: danie główne
Rodzaj kuchni: bałkańska
Stopień trudności: średnie
Koszt: średni
Czas: 60 (nie licząc marynowania)
Danie wegetariańskie: nie
Liczba porcji: 4

Składniki:

2 podwójne piersi z kurczaka
400 ml jogurtu naturalnego
2 zielone i 2 czerwone papryki
4 średnie cebule
300 g wędzonego boczku
300 g średnich pieczarek
3 ząbki czosnku
1/2 łyżeczki curry
1 łyżeczka słodkiej papryki
1/2 łyżeczki ostrej papryki
sól, pieprz

Wykonanie:

Jogurt wyieszać ze zmiażdżonym czosnkiem, dodać słodką i ostrą paprykę oraz drugiej curry. Doprawić solą i pieprzem.

Mięso umyć, osuszyć i pokroić na kawałki odpowiednie do nabicia na patyk szaszłykowy. Włożyć do naczynia z marynatą, przykyć i potrząsnąć kilka razy, żeby jogurt otoczył wszystkie kawałki. Marynować conajmniej 3 godziny (najlepiej całą noc) w lodówce.

Pieczarki umyć, odciąć ogonki, większe kapelusze przekroić na pół, mniejsze zostawić w całości. Cebula obrać i pokroić w plastry o grubości 3-4 mm, boczek pokroić w plastry o grubości 2-3 mm, paprykę pokroić w kawałki zbliżone do wielkości mięsa.

Na szpadki nadziewać po kolei: paprykę, mięso, pieczarkę, boczek i cebulę. Na końcach szpadek powinna znaleźć się papryka.

Szaszłyki obsmażyć na patelni a potem włożyc do piekarnika. Piec około 20 minut w temperaturze 160 stopni i obracając w połowie pieczenia (można użyć funkcji ruszt lub grill).

 

Dodatkowe informacje: Podawać z pieczonymi ziemnialami i sałatą lodową z sosem vinegret.



Możesz dodawać zdjęcia do przepisu po zalogowaniu

Nazwa: Hasło:
Jesli nie masz jeszcze konta zarejestruj się

Aby móc dodawać komentarze musisz sie zalogować

 


 


 

Babà jest pochodną ciasta rosnącego na naturalnych drożdżach, typowego dla polskiej tradycji ludowej. Uważa się że odmiana ta została wprowadzona na życzenie Gerolamo Baby, osiemnastowiecznego króla Neapolu, który był wielkim wielbicielem słodkości. »