kobiety.net.pl

Nazwa: Hasło:
 
Jeśli nie masz jeszcze konta zarejestruj się
» Polityka cookie Kobiety.net.pl

Strona główna   Dom   Kariera   Rodzina   Styl   Zdrowie   Związki   Życie   Klub  

 
Szukaj

   





 
Ankieta
Czy kobiety w Polsce są dyskryminowane w pracy?





 
 

 

Kolorowy omlet z warzywami

Rodzaj potrawy: danie główne
Rodzaj kuchni: bałkańska
Stopień trudności: łatwe
Koszt: niski
Czas: 15
Danie wegetariańskie: tak
Liczba porcji: 2

Składniki:

4 jajka
1 łyżka mleka
1 łyżka mąki
1/4 puszki kukurydzy
1/2 czerwonej i 1 zielonej papryki
1/4 pęczka szczypiorku
sól, pieprz do smaku
łyżeczka masła

Wykonanie:

Paprykę umyć, pozbawić gniazd nasiennych, pokroić w kostkę, kukurydzę odsączyć i wymieszać z paprką.

Oddzielić białka od żółtek, ubić z dodatkiem szczypty soli na sztywną pianę.

Zółtka wymieszać z mlekiem i mąką, lekko posolić, dodać delikatnie pianę z białek, wymieszać i od razu wylać na średnią patelnię z rozpuszczonym masłem. Smażyć około 3 minut, aż spód się zrumieni a reszta lekko zetnie. Posypać papryką i kukurydzą i wstawić omlet do nagrzanego piekarnika na około 5 minut. Można też przykryć patelnię natłuszczoną pokrywką i dusić omlet na małym ogniu przez ok 7 minut. Gotowy omlet zsunąć z patelni, podzielić na 2 porcje i natycmiast podawać.

 

Dodatkowe informacje: W ostatniej fazie przygotowania można omlet posypać żółtym serem.



Możesz dodawać zdjęcia do przepisu po zalogowaniu

Nazwa: Hasło:
Jesli nie masz jeszcze konta zarejestruj się

Aby móc dodawać komentarze musisz sie zalogować

 


 


 
Przepis dnia: Pavlova biała z kiwi

Uzależnia i powoduje, że ci którzy szukali dotąd zastosowania dla "nadmiarowych" białek, mają problem co zrobić z żółtkami.»