kobiety.net.pl

Nazwa: Hasło:
 
Jeśli nie masz jeszcze konta zarejestruj się
» Polityka cookie Kobiety.net.pl

Strona główna   Dom   Kariera   Rodzina   Styl   Zdrowie   Związki   Życie   Klub  

 
Szukaj

   





 
Ankieta
Czy kobiety w Polsce są dyskryminowane w pracy?





 
 

 

Duszone kurczęta

Papryka, cebula, czosnek i rozmaryn nadają tej sycącej potrawie wyrazisty bałkański smak. Idealnym dodatkiem do posiłku będzie czerwone wytrawne wino.
 
 

Dodał: admin


Dodał: admin

Rodzaj potrawy: danie główne
Rodzaj kuchni: bałkańska
Stopień trudności: średnie
Koszt: niski
Czas: 60
Danie wegetariańskie: nie
Liczba porcji: 6

Składniki:

1 kg podudzi (pałek) z kurcząt
3 łyżki papryki w proszku
2 łyżki mąki
4 łyżki oleju
4 średnie cebule
4 ząbki czosnku
1 łyżeczka suszonego rozmarynu
1 łyżeczka pieprzu Cayenne
6 średnich ziemniaków
100 ml czerwonego wina
500 ml przecieru pomidorowego
pół pęczka natki pietruszki
sól

Wykonanie:

Podudzia kurczaka natrzeć pieprzem Cayenne i solą. Mąkę i paprykę słodką wymieszać, obtoczyć w niej mięso i obsmażyć na rozgrzanym oleju. Zdjąć z patelni i przełożyc do brytfanny.

Cebule pokroić w ósemki, czosnek na plasterki, włożyć na patelnię, dodać rozmaryn, przysmażyć na tłuszczu po kurczakach, dodać do brytfanny razem z pokrojonymi w ćwiartki ziemniakami.

Na patelnię wlać wino, dodać przecier, odparować połowę płynu, przelać do brytfanny.

Naczynie wstawić do piekarnika rozgrzanego do temperatury 200 stopni. Dusić pod przykryciem około 45 minut, aż do zmięknięcia ziemniaków. Przed podaniem posypać zieloną pietruszką.

 



Możesz dodawać zdjęcia do przepisu po zalogowaniu

Nazwa: Hasło:
Jesli nie masz jeszcze konta zarejestruj się

Aby móc dodawać komentarze musisz sie zalogować

 


 


 

Babà jest pochodną ciasta rosnącego na naturalnych drożdżach, typowego dla polskiej tradycji ludowej. Uważa się że odmiana ta została wprowadzona na życzenie Gerolamo Baby, osiemnastowiecznego króla Neapolu, który był wielkim wielbicielem słodkości. »