kobiety.net.pl

Nazwa: Hasło:
 
Jeśli nie masz jeszcze konta zarejestruj się
» Polityka cookie Kobiety.net.pl

Strona główna   Dom   Kariera   Rodzina   Styl   Zdrowie   Związki   Życie   Klub  

 
Szukaj

   





 
Ankieta
Czy kobiety w Polsce są dyskryminowane w pracy?





 
 

 

Bakłażany faszerowane pieczarkami

Rodzaj potrawy: danie główne
Rodzaj kuchni: bałkańska
Stopień trudności: łatwe
Koszt: niski
Czas: 40
Danie wegetariańskie: tak
Liczba porcji: 4

Składniki:

2 średnie bakłażany
3-4 młode cebulki ze szczypiorkiem
1 ząbek czosnku
1 łyżka oleju
250 g pieczarek
pęczek natki pietruszki
sok z 1 cytryny
2 kromki pełnoziarnistych tostów
1 łyżka gęstej śmietany
100 g mozzarelli
2 łyżki ziaren słonecznika
sól, pieprz do smaku

Wykonanie:

Bakłażany przeciąć na pół, usunąć szypułki, wydrążyć w środku, skropić sokiem z połowy cytryny i mocno posolić. Odstawić na 10 minut, po czym spłukać wytworzony płyn a bakłążany zblanszować przez 3-4 w osolonym wrzątku.

Pieczywo tostowe wysuszyć w piekarniku i pokruszyć jak tartą bułkę.

Wydrążone części bakłażana skropić sokiem z cytryny, pokroić w kostkę. Cebulę raze ze szczypiorem i czosnek drobno posiekać i poddusić na oleju. Dodać kawałki bakłażana i pokrojone w plastry pieczari. Dusić aż niemal całkowicie odparuje utworzony przez warzywa płyn. Dołożyć pół posiekanej natki, doprawić, dodać śmietanę, pokruszone pieczywo tostowe, i przyprawy. Jeśli masa będzie zbyt gęsta, dolać odrobinę wody lub bulionu. Na końcu zmieszać masę ze startą mozzarellą. Nakładać do połówek bakłażanów.

Piec w temperaturze 220 stopni przez około 15 minut. Podawać posypane pozostałą natką i zyiarnami słonecznika.

 



Możesz dodawać zdjęcia do przepisu po zalogowaniu

Nazwa: Hasło:
Jesli nie masz jeszcze konta zarejestruj się

Aby móc dodawać komentarze musisz sie zalogować

 


 


 
Przepis dnia: Pavlova biała z kiwi

Uzależnia i powoduje, że ci którzy szukali dotąd zastosowania dla "nadmiarowych" białek, mają problem co zrobić z żółtkami.»