Rodzaj potrawy: ciasto 
 Rodzaj kuchni:
polska
 
 Stopień trudności: średnie
    Koszt: średni 
    Czas: 25 (nie licząc pieczenia) 
    
    Danie wegetariańskie: tak 
	    Liczba porcji: 8-12
	    
  
  Składniki: 
	1,2 kg miękkiego (zmielonego trzykrotnie) sera
2,5 szklanki cukru
250 g masła
łyżka oleju
cukier waniliowy
5 średnich jaj
budyń bananowy
budyń śmietankoy
rodzynki
aromat cytrusowy
herbatniki do wyłożenia blachy
Wykonanie: 
W misce utrzeć żółtka jaj z roztopionym letnim masłem, olejem, cukrem i cukrem waniliowym. Dodać do tego budynie w proszku, aromat a później po łyżce ser. Po uzyskaniu gładkiej masy dodać rodzynki a na końcu delikatnie wymieszać z pianą z białek.
Wyłożyć masę do formy wysmarowanej tłuszczem i wyłożonej herbatnikami. Piec około 30-40 minut (170 stopni bez termoobiegu, 160 z termoobiegiem), aż góra będzie ciemnozłota. Pozostawić na 10-15 minut w uchylonym piekarniku.
Gotowy sernik można posypać cukrem pudrem lub (lepiej) pokryć niezbyt słodką polewą czekoladową.