kobiety.net.pl

Nazwa: Hasło:
 
Jeśli nie masz jeszcze konta zarejestruj się
» Polityka cookie Kobiety.net.pl

Strona główna   Dom   Kariera   Rodzina   Styl   Zdrowie   Związki   Życie   Klub  

 
Szukaj

   





 
Ankieta
Czy kobiety w Polsce są dyskryminowane w pracy?





 
 

 

Placek drożdżowy z kruszonką

W wielu polskich domach jego pojawienie się na stole oznacza początek weekendu. Klasyka pośród ciast drożdżowych - puszysty, z chrupiącą kruszonką i nieodmiennie smaczny.
 
 

Dodał: admin

Rodzaj potrawy: ciasto
Rodzaj kuchni: polska
Stopień trudności: łatwe
Koszt: niski
Czas: 120
Danie wegetariańskie: tak
Liczba porcji: 8-10

Składniki:

Ciasto:
500 g mąki
szklanka mleka
kostka (200 g) masła
4 jajka
3/2 szklanki cukru
50 g drożdży
cukier waniliowy
sól

Kruszonka:

4 łyżki mąki
2 łyżki zimnego masła
2 łyżki cukru

Wykonanie:

Mleko podgrzać do temperatury 37 stopni, wkruszyć do niego drożdże i dodać łyżczkę cukru. Rozczyn posypać łyżeczą mąki i zostawić do wyrośnięcia.

Masło podgrzać i zostawić do ostudzenia. Białka oddzielić od żółtek i dokładnie ubić ze szczyptą soli. Żółtka utrzeć z cukrem i cukrem waniliowym, połączyć z rozczynem a potem dodawać po łyżce mąkę, a później tłuszcz, najpierw mieszając mikserem a potem wyrabiając aż ciasto zacznie odchodzić od ręki (można użyć mieszadłeł robota do ciężkich ciast - uwaga robot musi mieć moc 300W i wyżej, żeby był w stanie wyrobić ciasto). Na końcu dokładnie wymieszać z pianą z białek.

Ciasto przykryć wilgotną ściereczką w misie i zostawić do wyrośnięcia (ok. 1 godziny). Gdy podwoi swoją objętość przełożyć do wysmarowanej tłuszczem blachy i znów zostawić do wyrośnięcia przez 15-20 minut.

Na kruszonkę przesiekać a potem zarobić czubkami palców masło, mąkę i cukier. Posypać ciasto i wstawić do piekarnika. Piec w temperaturze 180 stopni (termoobieg - 160 stopni) około 40 minut. Ciasto jest upieczone, gdy widoczna spod kruszonki skórka ma kolor złoto-brązowy a włożony patyczek jest zupełnie suchy.

 

Dodatkowe informacje: Bardzo ważne jest by mąka była dobrej jakości a wszystkie składniki miały przed pieczeniem zbliżoną temperaturę. Najlepiej na 2-3 godziny przed pieczeniem wyjąć wszystkie składniki i ustawić je obok siebie.



Możesz dodawać zdjęcia do przepisu po zalogowaniu

Nazwa: Hasło:
Jesli nie masz jeszcze konta zarejestruj się

Aby móc dodawać komentarze musisz sie zalogować

 


 


 

Ta pizza jest jedną z najłatwiejszych, a jednocześnie najsmaczniejszych. Jedyna trudność to "lepienie pieroga", ale nawet niekształtna smakuje znakomicie.»