kobiety.net.pl

Nazwa: Hasło:
 
Jeśli nie masz jeszcze konta zarejestruj się
» Polityka cookie Kobiety.net.pl

Strona główna   Dom   Kariera   Rodzina   Styl   Zdrowie   Związki   Życie   Klub  

 
Szukaj

   





 
Ankieta
Czy kobiety w Polsce są dyskryminowane w pracy?





 
 

 

Placek drożdżowy z kruszonką

W wielu polskich domach jego pojawienie się na stole oznacza początek weekendu. Klasyka pośród ciast drożdżowych - puszysty, z chrupiącą kruszonką i nieodmiennie smaczny.
 
 

Dodał: admin

Rodzaj potrawy: ciasto
Rodzaj kuchni: polska
Stopień trudności: łatwe
Koszt: niski
Czas: 120
Danie wegetariańskie: tak
Liczba porcji: 8-10

Składniki:

Ciasto:
500 g mąki
szklanka mleka
kostka (200 g) masła
4 jajka
3/2 szklanki cukru
50 g drożdży
cukier waniliowy
sól

Kruszonka:

4 łyżki mąki
2 łyżki zimnego masła
2 łyżki cukru

Wykonanie:

Mleko podgrzać do temperatury 37 stopni, wkruszyć do niego drożdże i dodać łyżczkę cukru. Rozczyn posypać łyżeczą mąki i zostawić do wyrośnięcia.

Masło podgrzać i zostawić do ostudzenia. Białka oddzielić od żółtek i dokładnie ubić ze szczyptą soli. Żółtka utrzeć z cukrem i cukrem waniliowym, połączyć z rozczynem a potem dodawać po łyżce mąkę, a później tłuszcz, najpierw mieszając mikserem a potem wyrabiając aż ciasto zacznie odchodzić od ręki (można użyć mieszadłeł robota do ciężkich ciast - uwaga robot musi mieć moc 300W i wyżej, żeby był w stanie wyrobić ciasto). Na końcu dokładnie wymieszać z pianą z białek.

Ciasto przykryć wilgotną ściereczką w misie i zostawić do wyrośnięcia (ok. 1 godziny). Gdy podwoi swoją objętość przełożyć do wysmarowanej tłuszczem blachy i znów zostawić do wyrośnięcia przez 15-20 minut.

Na kruszonkę przesiekać a potem zarobić czubkami palców masło, mąkę i cukier. Posypać ciasto i wstawić do piekarnika. Piec w temperaturze 180 stopni (termoobieg - 160 stopni) około 40 minut. Ciasto jest upieczone, gdy widoczna spod kruszonki skórka ma kolor złoto-brązowy a włożony patyczek jest zupełnie suchy.

 

Dodatkowe informacje: Bardzo ważne jest by mąka była dobrej jakości a wszystkie składniki miały przed pieczeniem zbliżoną temperaturę. Najlepiej na 2-3 godziny przed pieczeniem wyjąć wszystkie składniki i ustawić je obok siebie.



Możesz dodawać zdjęcia do przepisu po zalogowaniu

Nazwa: Hasło:
Jesli nie masz jeszcze konta zarejestruj się

Aby móc dodawać komentarze musisz sie zalogować

 


 


 

Babà jest pochodną ciasta rosnącego na naturalnych drożdżach, typowego dla polskiej tradycji ludowej. Uważa się że odmiana ta została wprowadzona na życzenie Gerolamo Baby, osiemnastowiecznego króla Neapolu, który był wielkim wielbicielem słodkości. »