kobiety.net.pl

Nazwa: Hasło:
 
Jeśli nie masz jeszcze konta zarejestruj się
» Polityka cookie Kobiety.net.pl

Strona główna   Dom   Kariera   Rodzina   Styl   Zdrowie   Związki   Życie   Klub  

 
Szukaj

   





 
Ankieta
Czy kobiety w Polsce są dyskryminowane w pracy?





 
 

 

Pączki z różą

Rodzaj potrawy: ciasto
Rodzaj kuchni: polska
Stopień trudności: łatwe
Koszt: niski
Czas: 5
Danie wegetariańskie: nie
Liczba porcji: 8-10

Składniki:

Ciasto:
600 g mąki
1 szklanka mleka
50 g drożdży
125 g masła
2 łyżki cukru
8 żółtek
2 jajka
1 kieliszek araku lub rumu (40 ml)
1/2 łyżeczki skórki otartej z cytryny
szczypta soli
1/2 szklanki cukru pudru
250 g konfitur z róży
1 kg smalcu do smażenia

Lukier:
250 g cukru pudru
3 łyżki słodkiej śmietanki
2 łyżki drobno pokrojonej skórki pomarańczowej

Wykonanie:

Drożdże rozetrzeć z łyżeczką cukru, mlekiem i 2 łyżeczkami mąki. Rozczyn pozostawić do wyrośnięcia.

Żółtka i jajka utrzeć z pozostałym cukrem i masłem na pianę. Dodać wyrośnięte drożdże, mąkę, szczyptę soli, arak i skórkę z cytryny.

Ciasto dobrze wyrobić, przykryć i odstawić do wyrośnięcia. Następnie formować omączoną ręką małe pączki, nadziewać je konfiturami i układać na stolnicy, aby urosły.

W głębokim rondlu rozgrzać smalec. Wkładać pączki, smażyć je na rumiano (przewracać podczas smażenia), a potem osączać na bibule i gorące posypywać cukrem pudrem lub smarować lukrem z dodatkiem skórki pomarańczowej.

 

Dodatkowe informacje: Ciasto na te pączki jest dosyć rzadkie, dlatego rozpłaszcza się po stolnicy, tworząc placki, ale po wrzuceniu na wrzący tłuszcz pączki staną się ponownie okrągłe.



Możesz dodawać zdjęcia do przepisu po zalogowaniu

Nazwa: Hasło:
Jesli nie masz jeszcze konta zarejestruj się

Aby móc dodawać komentarze musisz sie zalogować

 


 


 
Przepis dnia: Pavlova biała z kiwi

Uzależnia i powoduje, że ci którzy szukali dotąd zastosowania dla "nadmiarowych" białek, mają problem co zrobić z żółtkami.»