Rodzaj potrawy: ciasto 
 Rodzaj kuchni:
polska
 
 Stopień trudności: łatwe
    Koszt: niski 
    Czas: 5 
    
    Danie wegetariańskie: nie 
	    
  
  Składniki: 
	prostokątny wafel
niepełna szklanka mąki
5 jajek
3/4 szklanki cukru
150 g suszonych śliwek i tyle samo orzechów
Wykonanie: 
Dno blachy średniej wielkości wyłożyć waflem, przyciętym tak, żeby całkowicie je przykrywał. 
Żółtka utrzeć z cukrem i dwiema łyżkami wody, z białek ubić sztywną pianę. Kilka połówek orzechów odłożyć, pozostałe posiekać. Namoczone śliwki dość drobno posiekać, dołożyć do posiekanych orzechów. 
Wymieszać z mąką, utartymi żółtkami i pianą z białek. Wyłożyć ciasto na wafel, wyrównać, wstawić do dość mocno nagrzanego piekarnika (200 stopni) na 15-20 minut. 
Uwaga - ciasto piecze się bardzo szybko, przy pierwszej próbie należy pilnować, by się nie spaliło. 
Upieczone polać lukrem lub polewą - idealnie pasuje tu czekoladowa - ozdobić odłożonymi połówkami orzechów oraz według upodobania innymi bakaliami.