kobiety.net.pl

Nazwa: Hasło:
 
Jeśli nie masz jeszcze konta zarejestruj się
» Polityka cookie Kobiety.net.pl

Strona główna   Dom   Kariera   Rodzina   Styl   Zdrowie   Związki   Życie   Klub  

 
Szukaj

   





 
Ankieta
Czy kobiety w Polsce są dyskryminowane w pracy?





 
 

 

Mazurek kaimakowo-orzechowy

Rodzaj potrawy: ciasto
Rodzaj kuchni: polska
Stopień trudności: średnie
Koszt: niski
Czas: 40 (nie licząc gotowania mleka)
Danie wegetariańskie: tak
Liczba porcji: 4

Składniki:

Ciasto:
400 g mąki
4 żółtka
3 łyżki śmietany
pół szklanki cukru
250 g masła
1 łyżeczka proszku do pieczenia
cukier lub zapach waniliowy
1 jajko

Polewa:
1 puszka mleka skondensowanego słodzonego
100 g kwaskowatego dżemu (śliwkowy, porzeczkowy, morelowy niskosłodzony)
100 g wyłuskanych orzechów włoskich
mieszane bakalie i owoce kandyzowane do ozdoby
czekolada lub kolorowa gotowa polewa

Wykonanie:

Zamkniętą puszkę z mlekiem gotować ok 3 godzin na małym ogniu. Przestudzić przez ok 1 godziny.

Suche składniki ciasta posiekać w misce z bardzo zimnym masłem. Dodać żółtka i śmietanę, szybko zagnieść tak, żeby ciasto nie kleiło się do rąk. Rozwałkować i wypełnić średniej wielkości prostokątną blachę tworząc ozdobny brzeg. Piec ok 20 minut w temperaturze 190 stopni. Na 5 minut przed końcem pieczenia. Jajko roztrzepać i posmarować nim brzegi ciasta.

Wystudzone ciasto delikatnie wyjąć z formy. Na spodzie rozsmarować dżem, posypać go pokruszonymi orzechami włoskimi. Wyłożyć z puszki masę kaimakową, wyrównać i ozdobić czekoladą, polewami lub bakaliami.

 



Możesz dodawać zdjęcia do przepisu po zalogowaniu

Nazwa: Hasło:
Jesli nie masz jeszcze konta zarejestruj się

Aby móc dodawać komentarze musisz sie zalogować

 


 


 

Babà jest pochodną ciasta rosnącego na naturalnych drożdżach, typowego dla polskiej tradycji ludowej. Uważa się że odmiana ta została wprowadzona na życzenie Gerolamo Baby, osiemnastowiecznego króla Neapolu, który był wielkim wielbicielem słodkości. »