kobiety.net.pl

Nazwa: Hasło:
 
Jeśli nie masz jeszcze konta zarejestruj się
» Polityka cookie Kobiety.net.pl

Strona główna   Dom   Kariera   Rodzina   Styl   Zdrowie   Związki   Życie   Klub  

 
Szukaj

   





 
Ankieta
Czy kobiety w Polsce są dyskryminowane w pracy?





 
 

 

Makowiec świąteczny

Drożdżowe ciasto, mak, miód i bakalie tworzą razem prawdziwy poemat cukierniczy, który kusi bogactwem aromatów i rozpływa się w ustach od pierwszego do ostatniego kęsa.
 
 

Dodał: admin


Dodał: admin


Dodał: admin

Rodzaj potrawy: ciasto
Rodzaj kuchni: polska
Stopień trudności: trudne
Koszt: średni
Czas: 90 (nie licząc parzenia maku i rośnięcia ciasta)
Danie wegetariańskie: tak
Liczba porcji: 24

Składniki:

Ciasto:
500 g mąki
130 g masła
4 jajka
100 g cukru
100 ml mleka
50 g drożdży

Masa:
750 g maku
1 jajko
6 łyżek miodu
3-4 łyżki cukru
2 łyżki masła
100 g rodzynek
100 g mieszanych orzechów (włoskie, laskowe, migdały)
1 łyżka smażonej skórki pomarańczowej
3 łyżki konfitur wiśniowych

Lukier:
300 g cukru-pudru
20 ml likieru migdałowego
1 łyżeczka soku z cytryny
ciepła woda

Wykonanie:

Mak zalać wrzącą wodą i zostawić do napęcznienia na co najmniej 6-8 godzin (najlepiej na całą noc). Odsączyć, dobrze odcisnąć na sicie i dwukrotnie zmielić na najdrobniejszym sitku maszynki.

Dodać ogrzany miód, stopione masło, sparzone o osączone rodzynki, skórkę pomarańczową, konfitury, jajko oraz posiekane orzechy. Dokładnie wymieszać, doprawić cukrem do smaku. Zostawić w chłodnym miejscu na 2-3 godziny. Ponownie wymieszać i ew. dosłodzić.

Z drożdży, ciepłego mleka łyżeczki cukru i łyżki mąki zrobić zaczyn, odstawić do wyrośnięcia w ciepłe miejsce. Kiedy podwoi swoją objętość, dodać do przesianej mąki, dodać całe 3 całe jaja i jedno żółtko, wyrobić ciasto. Po połączeniu składników i lekkim wyrobieniu dodać partiami stopioną letnią margarynę. Wyrabiać aż ciasto zacznie odstawać od ręki i miski. Powinno być miękkie ale dość zwarte i dać się uformować w kulę, nie rozlewając się od razu po misce. W razie potrzeby dodać odrobinę mąki.

Gotowe ciasto odstawić do wyrośnięcia, aż podwoi swoją objętość. Podzielić ciasto na trzy części, każdą rozwałkować na lekko podsypanej mąką stolnicy na kwadrat o boku ok 25 centymetrów. Placki ułożyć na ściereczce, posmarować pozostałym białkiem i rozłożyć masę makową tak by przy trzech krawędziach buło ok 1 cm nie pokrytego nią ciasta. Zwinąć dość ściśle ciasto rozpoczynając od krawędzi pokrytej makiem. Zalepić końce ciasta, ułożyć je łączeniem do dołu i luźno owinąć je w papier do pieczenia tak żeby między papierem a ciastem było ok 5 cm przestrzeni.

Gotowe makowce układać na blasze i zostawiamy do wyrośnięcia. Kiedy niemal całkowicie wypełnią papier, wstawić do piekarnika rozgrzanego do 170 stopni. Piec ok godziny, sprawdzić czy patyk wkłuty w najgrubsze miejsce wychodzi suchy.

Cukier puder ucierać dodając po kropli sok z cytryny i likier. W razie konieczności regulować gęstość przy pomocy dodawania ciepłej wody. Dość gęstym lukrem posmarować jeszcze ciepłe makowce.

 



Możesz dodawać zdjęcia do przepisu po zalogowaniu

Nazwa: Hasło:
Jesli nie masz jeszcze konta zarejestruj się

Aby móc dodawać komentarze musisz sie zalogować

 


 


 

Ta pizza jest jedną z najłatwiejszych, a jednocześnie najsmaczniejszych. Jedyna trudność to "lepienie pieroga", ale nawet niekształtna smakuje znakomicie.»