kobiety.net.pl

Nazwa: Hasło:
 
Jeśli nie masz jeszcze konta zarejestruj się
» Polityka cookie Kobiety.net.pl

Strona główna   Dom   Kariera   Rodzina   Styl   Zdrowie   Związki   Życie   Klub  

 
Szukaj

   





 
Ankieta
Czy kobiety w Polsce są dyskryminowane w pracy?





 
 

 

Makowiec królewski

Rodzaj potrawy: ciasto
Rodzaj kuchni: polska
Stopień trudności: średnie
Koszt: średni
Czas: 60
Danie wegetariańskie: tak

Składniki:

Ciasto:
40 dag mąki
25 dag cukru
6 jaj
10 łyżek mleka
1 kostka margaryny
cukier waniliowy
1,5 łyżki proszku o pieczenia
Masa:
30 dag maku
3/4 szklanki cukru
1/2 kostki margaryny
2 jajka
bakalie
olejek migdałowy
3 łyżki powideł

tłuszcz do blachy

Wykonanie:

Masa: opłukany mak zalewamy niewielką ilością wrzątku, stawiamy na małym ogniu i gotujemy ok. 15 minut, często mieszając (cała woda musi odparować). Mak razem z cukrem mielimy, dodajemy jajka, roztopiony tłuszcz, bakalie, olejek i powidła.
Ciasto: oddzielamy białka od żółtek. Margarynę ucieramy z cukrem na pulchną masę, dodajemy stopniowo po 1 żółtku, wsypujemy mąkę i proszek, wlewamy mleko i mieszamy. Delikatnie dodajemy ubite na sztywną pianę białka i jeszcze raz dokładnie mieszamy. Ciasto powinno mieć konsystencję gęstego budyniu - w razie potrzeby dolewamy mleka.
Wylewamy połowę ciasta na wysmarowaną tłuszczem blachę, układamy stożki masy makowej, przykrywamy drugą częścią ciasta. Pieczemy w temp. 200 stopni ok. 1 godziny.

 



Możesz dodawać zdjęcia do przepisu po zalogowaniu

Nazwa: Hasło:
Jesli nie masz jeszcze konta zarejestruj się

Aby móc dodawać komentarze musisz sie zalogować

 


 


 

Babà jest pochodną ciasta rosnącego na naturalnych drożdżach, typowego dla polskiej tradycji ludowej. Uważa się że odmiana ta została wprowadzona na życzenie Gerolamo Baby, osiemnastowiecznego króla Neapolu, który był wielkim wielbicielem słodkości. »