Rodzaj potrawy: ciasto 
 Rodzaj kuchni:
hiszpańska
 
 Stopień trudności: średnie
    Koszt: średni 
    Czas: 15 (nie licząc schładzania) 
    
    Danie wegetariańskie: tak 
	    Liczba porcji: 12
	    
  
  Składniki: 
	500 g cukru
500 g całych migdałów
łyżka miodu
aromat pomarańczowy
Wykonanie: 
Migdały sparzyć i obrać ze skórki. Włożyć do na 10 minur do piekarnika na 150 stponi (termoobieg), tak by się dobrze wysuszyły i leciutko zrumieniły, lub uprażyć na złoto na patelni.
Cukier wraz z miodem skropić aromatem i wodą i podgrzewać na bardzo małym ogniu aż zamieni się w gęsty syrop koloru miodowego. W razie potrzeby dolewać po łyżeczce gorącej wody - nie dopuścić do przypalenia i mocnej karmelizacji.
Do gorącego syropu dodawać partiami ciepłe migdały, dokładnie i delikatnie mieszając i nie wyłączając ognia. Po dodaniu wszystkich migdałów elestyczną leko ciągnącą się masę wylać na dużą blachę formując prostokąct o grubości ok 7 mm. Pozostawić do ostygnięcia.
Chłodny ale nie zimny guirlache wyrwnać wałkiem do ciasta i kroić na prostokąty bardzo ostrym nożem. Przed podaniem schłodzić do końca ale nie w lodówce.