kobiety.net.pl

Nazwa: Hasło:
 
Jeśli nie masz jeszcze konta zarejestruj się
» Polityka cookie Kobiety.net.pl

Strona główna   Dom   Kariera   Rodzina   Styl   Zdrowie   Związki   Życie   Klub  

 
Szukaj

   





 
Ankieta
Czy kobiety w Polsce są dyskryminowane w pracy?





 
 

 

Guirlache

Rodzaj potrawy: ciasto
Rodzaj kuchni: hiszpańska
Stopień trudności: średnie
Koszt: średni
Czas: 15 (nie licząc schładzania)
Danie wegetariańskie: tak
Liczba porcji: 12

Składniki:

500 g cukru
500 g całych migdałów
łyżka miodu
aromat pomarańczowy

Wykonanie:

Migdały sparzyć i obrać ze skórki. Włożyć do na 10 minur do piekarnika na 150 stponi (termoobieg), tak by się dobrze wysuszyły i leciutko zrumieniły, lub uprażyć na złoto na patelni.

Cukier wraz z miodem skropić aromatem i wodą i podgrzewać na bardzo małym ogniu aż zamieni się w gęsty syrop koloru miodowego. W razie potrzeby dolewać po łyżeczce gorącej wody - nie dopuścić do przypalenia i mocnej karmelizacji.

Do gorącego syropu dodawać partiami ciepłe migdały, dokładnie i delikatnie mieszając i nie wyłączając ognia. Po dodaniu wszystkich migdałów elestyczną leko ciągnącą się masę wylać na dużą blachę formując prostokąct o grubości ok 7 mm. Pozostawić do ostygnięcia.

Chłodny ale nie zimny guirlache wyrwnać wałkiem do ciasta i kroić na prostokąty bardzo ostrym nożem. Przed podaniem schłodzić do końca ale nie w lodówce.

 



Możesz dodawać zdjęcia do przepisu po zalogowaniu

Nazwa: Hasło:
Jesli nie masz jeszcze konta zarejestruj się

Aby móc dodawać komentarze musisz sie zalogować

 


 


 
Przepis dnia: Pavlova biała z kiwi

Uzależnia i powoduje, że ci którzy szukali dotąd zastosowania dla "nadmiarowych" białek, mają problem co zrobić z żółtkami.»