Rodzaj potrawy: deser 
 Rodzaj kuchni:
hiszpańska
 
 Stopień trudności: trudne
    Koszt: niski 
    Czas: 90 
    
    Danie wegetariańskie: tak 
	    Liczba porcji: 4
	    
  
  Składniki: 
	1 i 1/4 szklanki mleka 
1/4 szklanki skondensowanego mleka słodzonego
1 laska wanilii
1/4 szklanki cukru
1 jajo
1 żółtko
sól
Wykonanie: 
Zwykłe mleko podgrzać z rozcięta laską wanilii i odstawić na 20 minut. Następnie na małej patelni roztopić cukier i podgrzewać do zbrązowienia. Wlać do 4 żaroodpornych foremek, rozprowadzić karmel na dnie. Następnie lekko ubić jajko i żółtko, wymieszać z mlekiem skondensowanym i posolić. Ze zwykłego mleka usunąć wanilię i powoli wlewać masę jajeczną, nie przerywać mieszania. Masą wypełnić foremki, przykryć je folią aluminiową. Piec w kąpieli wodnej przez 50 minut w temperaturze około 180 stopni. 
Ostudzić i wstawić na 2 godziny do lodówki. Nożem odciąć flan od brzegów foremek i wyłożyć na talerze.