kobiety.net.pl

Nazwa: Hasło:
 
Jeśli nie masz jeszcze konta zarejestruj się
» Polityka cookie Kobiety.net.pl

Strona główna   Dom   Kariera   Rodzina   Styl   Zdrowie   Związki   Życie   Klub  

 
Szukaj

   





 
Ankieta
Czy kobiety w Polsce są dyskryminowane w pracy?





 
 

 

Flan z wanilią

Rodzaj potrawy: deser
Rodzaj kuchni: hiszpańska
Stopień trudności: trudne
Koszt: niski
Czas: 90
Danie wegetariańskie: tak
Liczba porcji: 4

Składniki:

1 i 1/4 szklanki mleka
1/4 szklanki skondensowanego mleka słodzonego
1 laska wanilii
1/4 szklanki cukru
1 jajo
1 żółtko
sól

Wykonanie:

Zwykłe mleko podgrzać z rozcięta laską wanilii i odstawić na 20 minut. Następnie na małej patelni roztopić cukier i podgrzewać do zbrązowienia. Wlać do 4 żaroodpornych foremek, rozprowadzić karmel na dnie. Następnie lekko ubić jajko i żółtko, wymieszać z mlekiem skondensowanym i posolić. Ze zwykłego mleka usunąć wanilię i powoli wlewać masę jajeczną, nie przerywać mieszania. Masą wypełnić foremki, przykryć je folią aluminiową. Piec w kąpieli wodnej przez 50 minut w temperaturze około 180 stopni.
Ostudzić i wstawić na 2 godziny do lodówki. Nożem odciąć flan od brzegów foremek i wyłożyć na talerze.

 


Autor: Izu77

Możesz dodawać zdjęcia do przepisu po zalogowaniu

Nazwa: Hasło:
Jesli nie masz jeszcze konta zarejestruj się

Aby móc dodawać komentarze musisz sie zalogować

 


 


 

Babà jest pochodną ciasta rosnącego na naturalnych drożdżach, typowego dla polskiej tradycji ludowej. Uważa się że odmiana ta została wprowadzona na życzenie Gerolamo Baby, osiemnastowiecznego króla Neapolu, który był wielkim wielbicielem słodkości. »