Rodzaj potrawy: deser 
 Rodzaj kuchni:
polska
 
 Stopień trudności: średnie
    Koszt: średni 
    Czas: 60 
    
    Danie wegetariańskie: tak 
	    Liczba porcji: 4
	    
  
  Składniki: 
	5 białek
2 opakowania cukru waniliowego
1/2 litra śmietany kremówki
8 łyżeczek żelatyny
1/2 pomarańczy
1/3 szklanki cukru pudru
3 czekolady gorzkie lub gotowa polewa
około 1/2 szklanki mleka
Wykonanie: 
Żelatynę rozpuścić w niewielkiej ilości zimnej wody. Następnie ubić białka z cukrem waniliowym na sztywną pianę. W drugim naczyniu ubić śmietanę kremówkę z sokiem z 1/2 pomarańczy. Żelatynę podgrzać, a później przestudzić, dodać do niej odrobinę piany i szybko połączyć. Żelatynę z pianą połączyć z resztą piany, wymieszać. Dołożyć ubitą kremówkę i dokładnie wymieszać. Masę wyłożyć na płaską blaszkę wyłożoną folią lub posmarowaną tłuszczem, wstawić do lodówki. Kiedy ptasie mleczko zastygnie pokroić w małe kawałki. Następnie rozpuścić czekoladę, wymieszać ją z mlekiem. Ptasie mleczko maczać w czekoladzie i układać na folii, następnie odstawić do lodówki.