kobiety.net.pl

Nazwa: Hasło:
 
Jeśli nie masz jeszcze konta zarejestruj się
» Polityka cookie Kobiety.net.pl

Strona główna   Dom   Kariera   Rodzina   Styl   Zdrowie   Związki   Życie   Klub  

 
Szukaj

   





 
Ankieta
Czy kobiety w Polsce są dyskryminowane w pracy?





 
 

 

Tort pinacolada

Rodzaj potrawy: ciasto
Rodzaj kuchni: południowoamerykańska
Stopień trudności: średnie
Koszt: średni
Czas: 60
Danie wegetariańskie: tak
Liczba porcji: 10

Składniki:

Biszkopt:
4 jajka
4 łyżki cukru
4 łyżki mąki
1/2 łyżeczki proszku do pieczenia

Kokosanka:
5 białek
200 gram wiórków kokosowych
200 g cukru
szczypta soli

Masa:
250 g masła
1 puszka ananasów w syropie
2 torebki budyniu śmietankowego

Poncz i polewa:
2 łyżki rumu
1/4 szklanki soku ananasowego
100 g gorzkiej czekolady
2 łyżki mleka
1 żółtko
1/2 łyżeczki mąki ziemniaczanej
łyżka masła
łyżka cukru

Wykonanie:

Przygotować biszkopt: Do ubitej na sztywno piany z białek dodawać po łyżcze cukier a potem po jednym żółtku. Do powstałej masy bardzo delikatnie wmieszać mąkę i proszek do pieczenia. Masę przelać do średniej tortownicy wysmarowanej tłuszczem i wysypanej mąką. Piec ok 30 minut w temperaturze 160-170 stopbi, aż wierzch będzie złocisty a boki zaczną lekko odstawać od brzegu tortownicy. Wyjąć na kratkę kuchenną, wystudzić i nasączyc ponczem z rumu i soku ananasowego.

Przygotować kokosankę: Do ubitej na sztywno piany z białek z dodatkiem soli, dodać cukier i nadal ubijać aby powstała masa jak na bezy. Dosypywac po łyżce wiórków i dokładnie mieszać. Przełożyć do tortownicy, wstawić do mocno nagrzanego piekarnika (ok 190 stopni),piec około 15 minut. Wystudzić.

Ananasy dokładnie osączyć, posiekać na drobną kostkę. Syrop z puszki ananasów wlać do garnka, uzupełnić wodą do 1/2 litra i ugotować na tym oba budynie (wg przepisu na opakowaniu). Wystudzić. Masło utrzec na pienistą masę i dodawać po łyżce masę budyniową, miksując do uzyskania jednolitego kremu. Wsypać posiekane ananasy, wymieszać.

Czekoladę z dodatkiem cukru, masła i mleka rozpuścić na parze lub na bardzo małym ogniu, dodać mąkę ziemniaczaną, doprowadzić do wrzenia, zestawić z ognia lekko przestudzić i dodać jednozółtko i bardzo dokłądnie wymieszać.

Masę wyłożyć na spód biszkoptowy, wyrównać, przykryć kokosanką. Wierzch i boki ozdobić letnią polewą czekoladową. Przed podaniem schłodzić w lodówce.

 



Możesz dodawać zdjęcia do przepisu po zalogowaniu

Nazwa: Hasło:
Jesli nie masz jeszcze konta zarejestruj się

Aby móc dodawać komentarze musisz sie zalogować

 


 


 

Babà jest pochodną ciasta rosnącego na naturalnych drożdżach, typowego dla polskiej tradycji ludowej. Uważa się że odmiana ta została wprowadzona na życzenie Gerolamo Baby, osiemnastowiecznego króla Neapolu, który był wielkim wielbicielem słodkości. »