kobiety.net.pl

Nazwa: Hasło:
 
Jeśli nie masz jeszcze konta zarejestruj się
» Polityka cookie Kobiety.net.pl

Strona główna   Dom   Kariera   Rodzina   Styl   Zdrowie   Związki   Życie   Klub  

 
Szukaj

   





 
Ankieta
Czy kobiety w Polsce są dyskryminowane w pracy?





 
 

 

Banany smażone w miodzie

Połączenie zimna i gorąca, ognia i lodu, słodyczy miodu i wytrawnego smaku gorzkiej czekolady - to tajemnica tego wykwintnego, egzotycznego deseru. Jeśli raz spróbujesz go przygotować, na pewno na stałe zagości w Twoim menu.
 
 

Rodzaj potrawy: deser
Rodzaj kuchni: południowoamerykańska
Stopień trudności: łatwe
Koszt: niski
Czas: 20
Danie wegetariańskie: tak
Liczba porcji: 4

Składniki:

4 banany
4 łyżki miodu
4 łyżki masła
2 łyżki brązowego cukru
cynamon
6 łyżek rumu
4 gałki lodów waniliowych
200 g śmietanki kremówki
50 g startej gorzkiej czekolady
sok z połowy cytryny

Wykonanie:

Banany obrać, każdy przekroić wzdłuż na pół i skropić sokiem z cytryny.

Na patelni rozpuścić masło, dodać cukier, po jego rozpuszczeniu dołożyć miód i wszystko trzymać na małym ogniu aż składniki się połączą. Dodać 2 łyżki rumu i cynamon.

Włożyć banany i obsmażać je do zbrązowienia z obu stron.

Banany wyjąć na metalowe talerzyki, pozostały na patelni sos zagęszczać aż będzie spadal z łyżki długą nitką.

Śmietankę ubić bez cukru i wraz z lodami ułożyć obok bananów, posypać czekoladą. Banany polać sosem i resztą rumu. Tuż przed podaniem zapalić rum na bananach.

 



Możesz dodawać zdjęcia do przepisu po zalogowaniu

Nazwa: Hasło:
Jesli nie masz jeszcze konta zarejestruj się

Aby móc dodawać komentarze musisz sie zalogować

 


 


 

Babà jest pochodną ciasta rosnącego na naturalnych drożdżach, typowego dla polskiej tradycji ludowej. Uważa się że odmiana ta została wprowadzona na życzenie Gerolamo Baby, osiemnastowiecznego króla Neapolu, który był wielkim wielbicielem słodkości. »