kobiety.net.pl

Nazwa: Hasło:
 
Jeśli nie masz jeszcze konta zarejestruj się
» Polityka cookie Kobiety.net.pl

Strona główna   Dom   Kariera   Rodzina   Styl   Zdrowie   Związki   Życie   Klub  

 
Szukaj

   





 
Ankieta
Czy kobiety w Polsce są dyskryminowane w pracy?





 
 

 

Chleb bananowy

Rodzaj potrawy: ciasto
Rodzaj kuchni: amerykańska
Stopień trudności: średnie
Koszt: średni
Czas: 15 (nie licząc pieczenia)
Danie wegetariańskie: tak
Liczba porcji: 4

Składniki:

1 szklanka cukru
1/4 kostki masła
2 jaja
3-4 bardzo dojrzałe banany
1/3 szklanki ciepłej wody
1,5 szklanki mąki
0,5 łyżeczki sody oczyszczonej
0,5 łyżeczki soli
0,5 łyżeczki proszku do pieczenia
0,5 szklanki orzechów włoskich

Wykonanie:

Cukier utrzeć z margaryną, dodać całe jajka, wymieszać. Banany rozgnieść i przez 30 sec. mieszać z wodą używając trzepaczek miksera. Dodać wszystkie pozostałe składniki, wymieszać na jednolitą masę. Na końcu dodać orzechy i jeszcze raz dokładnie wymieszać.

Podłużną formę wysmarować tylko na dnie, wlać ciasto i wstawić do piekarnika rozgrzanego do 170 stopni. Piec 70-90 minut (aż brzegi ciasta będą odstawały od blachy). Zostawić w piekarniku na 5-10 minut.

 

Dodatkowe informacje: Uwaga, chleb bananowy ma tendencję do tworzenia zakalca jeśli banany były duże, a piekliśmy za krotko. Lepiej piec go dłużej na niższej temperaturze.


Autor: Faye Sylwestrowicz

Możesz dodawać zdjęcia do przepisu po zalogowaniu

Nazwa: Hasło:
Jesli nie masz jeszcze konta zarejestruj się

Aby móc dodawać komentarze musisz sie zalogować

 


 


 

Babà jest pochodną ciasta rosnącego na naturalnych drożdżach, typowego dla polskiej tradycji ludowej. Uważa się że odmiana ta została wprowadzona na życzenie Gerolamo Baby, osiemnastowiecznego króla Neapolu, który był wielkim wielbicielem słodkości. »