kobiety.net.pl

Nazwa: Hasło:
 
Jeśli nie masz jeszcze konta zarejestruj się
» Polityka cookie Kobiety.net.pl

Strona główna   Dom   Kariera   Rodzina   Styl   Zdrowie   Związki   Życie   Klub  

 
Szukaj

   





 
Ankieta
Czy kobiety w Polsce są dyskryminowane w pracy?





 
 

 

Tort bardzo czekoladowy

Czekoladowe ciasto, czekoladowy aksamitny i lekki krem, słodycz złamana szlachetnym smakiem kawy i koniaku. Skusi nawet zdeklarowanych przeciwników tradycyjnych tortów, a miłośnicy czekolady rozpłyną się w zachwycie.
 
 

Dodał: admin


Dodał: admin

Rodzaj potrawy: ciasto
Rodzaj kuchni: europejska
Stopień trudności: trudne
Koszt: średni
Czas: 60 (nie licząc chłodzenia)
Danie wegetariańskie: nie
Liczba porcji: 12

Składniki:

Ciasto:
3/4 szklanki cukru
pół szklanki mąki
4 jaja
4 białka
4 łyżki dobrego kakao
1 budyń waniliowy
łyżeczka proszku do pieczenia
szczypta soli

Krem:
200 g gorzkiej czekolady (conajmniej 50 procent kakao, bez dodatku innych tłuszczów roślinnych)
4 łyżeczki żelatyny
4 łyżki mleka
4 żółtka
4 łyżki cukru
50 ml alkoholu (koniak, brandy, winiak)
50 ml bardzo mocnej kawy
250 ml śmietanki kremówki 30 procent

Wykonanie:

Białka z 9 jaj ubić z dodatkiem soli na sztywną pianę, dodając pod koniec ubijania po jednej łyżce cukier, tak żeby masa miała konsystencję jak na bezy. Nadal ubijając (na mniejszych obrotach) dodać po jednym żółtku, a potem stopniowo zmieszane pozostałe składniki na ciasto. Masę przełożyć do średniej tortownicy wysmarowanej masłem i wysypanej tartą bułką. Wstawić do rozgrzanego piekarnika i piec około 30 minut w temperaturze 180 stopni (termoobieg 160-170 stopni). Po upieczeniu zostawić na 10 minut w piekarniku, po czym wystudzić i przekroić na trzy.

Zimną kawę wymieszać z alkoholem. Żelatynę rozpuścić w gorącej wodzie. Czekoladę z dodatkiem mleka roztopić w kąpieli wodnej lub w grubościennym garnku na bardzo małym ogniu. Do płynnej czekolady dodać żelatynę, dokładnie wymieszać i zostawić do przestudzenia, często mieszając.

Ubić śmietanę z połową cukru. Żółtka zmiksować z drugą połową cukru, dodać stopniowo całkowicie wystudzoną masę czekoladową, a później po łyżeczce połowę porcji kawy z alkoholem. Do całkowicie gładkiej masy dodajemy bitą śmietanę i bardzo delikatnie łączymy.

Blaty biszkoptowe nasączyć pozostałą porcją kawy z alkoholem, przełożyć dwoma trzecimi kremu. Należy zrobić to szybko po przygotowaniu masy, gdyż zawarta w iej żelatyna powoduje szybkie tężenie. Pozostałym kremem posmarować i udekorować boki oraz wierzch ciasta. Do dekoracji można użyć także kakao i gotowych ozdób z gorzkiej czekolady. Przed podaniem tort chłodzić w lodówce przez ok. 2-3 godziny.

 



Możesz dodawać zdjęcia do przepisu po zalogowaniu

Nazwa: Hasło:
Jesli nie masz jeszcze konta zarejestruj się

Aby móc dodawać komentarze musisz sie zalogować

 


 


 
Przepis dnia: Pavlova biała z kiwi

Uzależnia i powoduje, że ci którzy szukali dotąd zastosowania dla "nadmiarowych" białek, mają problem co zrobić z żółtkami.»