kobiety.net.pl

Nazwa: Hasło:
 
Jeśli nie masz jeszcze konta zarejestruj się
» Polityka cookie Kobiety.net.pl

Strona główna   Dom   Kariera   Rodzina   Styl   Zdrowie   Związki   Życie   Klub  

 
Szukaj

   





 
Ankieta
Czy kobiety w Polsce są dyskryminowane w pracy?





 
 

 

Szynka pomarańczowa

Rodzaj potrawy: danie główne
Rodzaj kuchni: europejska
Stopień trudności: średnie
Koszt: wysoki
Czas: 60 (do czasu przygotowania trzeba doliczyc 1 dobę marynowania mięsa)
Danie wegetariańskie: nie
Liczba porcji: 6-8

Składniki:

1,5 kg szynki wieprzowej
4 pomarańcze
po 4 ziarenka ziela angielskiego i pieprzu
szklanka półsłodkiego wina
5 dag klarowanego masła
2 cebule
liść laurowy, cynamon, sól
tłuszcz do formy

Wykonanie:

Mięso umyć, natrzeć solą. Cebulę posiekać, zalać sokiem wyciśniętym z pomarańczy i winem, dodać ziele angielskie, pieprz, liść laurowy i cynamon, zagotować. Wystudzoną marynatą zalać mięso, przykryć i odstawić na 1 dobę do lodówki. Brytfannę nasmarować tłuszczem, ułożyć mięso, polać masłem, przykryć i wstawić do nagrzanego do 180 stopni piekarnika. Po 40 minutach pieczenia podlać mięso marynatą, piec do miękkości (ok. 70 - 90 minut).

 



Możesz dodawać zdjęcia do przepisu po zalogowaniu

Nazwa: Hasło:
Jesli nie masz jeszcze konta zarejestruj się

Aby móc dodawać komentarze musisz sie zalogować

 


 


 

Babà jest pochodną ciasta rosnącego na naturalnych drożdżach, typowego dla polskiej tradycji ludowej. Uważa się że odmiana ta została wprowadzona na życzenie Gerolamo Baby, osiemnastowiecznego króla Neapolu, który był wielkim wielbicielem słodkości. »