kobiety.net.pl

Nazwa: Hasło:
 
Jeśli nie masz jeszcze konta zarejestruj się
» Polityka cookie Kobiety.net.pl

Strona główna   Dom   Kariera   Rodzina   Styl   Zdrowie   Związki   Życie   Klub  

 
Szukaj

   





 
Ankieta
Czy kobiety w Polsce są dyskryminowane w pracy?





 
 

 

Szynka na dziko

Rodzaj potrawy: danie główne
Rodzaj kuchni: polska
Stopień trudności: średnie
Koszt: średni
Czas: 60 (Mięso musi się marynować przez 3 dni)
Danie wegetariańskie: nie
Liczba porcji: 10

Składniki:

1,8 szynki wieprzowej
łyżka cukru (najlepiej brązowego)
2 łyżki soli
5 jagód jałowca
2 liście laurowe
8 goździków
6 ziaren ziela angielskiego
po 1/2 łyżeczki gorczycy i cynamonu
2 łyżeczki mąki ziemniaczanej
2 łyżki oleju
łyżka sosu sojowego

Wykonanie:

Mięso opłukać, natrzeć solą i cukrem. Wszystkie przyprawy utłuc, wymieszać z cynamonem, natrzeć nimi mięso, ułożyć w naczyniu, przykryć i odstawić w chłodne miejsce na 3 dni (raz dziennie obracać). Następnie mięso lekko opłukać, ułożyć w wysmarowanym olejem naczyniu żaroodpornym, skropić resztą oleju, wstawić do piekarnika na 90-100 minut (w trakcie pieczenia skrapiać gorącą wodą). Upieczone mięso wyjąć, wywar przecedzić, dodać sos sojowy i mąkę ziemniaczaną rozprowadzoną w 1/2 szklanki wody. Zagotować, przyprawić, podawać do mięsa.

 



Możesz dodawać zdjęcia do przepisu po zalogowaniu

Nazwa: Hasło:
Jesli nie masz jeszcze konta zarejestruj się

Aby móc dodawać komentarze musisz sie zalogować

 


 


 

Babà jest pochodną ciasta rosnącego na naturalnych drożdżach, typowego dla polskiej tradycji ludowej. Uważa się że odmiana ta została wprowadzona na życzenie Gerolamo Baby, osiemnastowiecznego króla Neapolu, który był wielkim wielbicielem słodkości. »