kobiety.net.pl

Nazwa: Hasło:
 
Jeśli nie masz jeszcze konta zarejestruj się
» Polityka cookie Kobiety.net.pl

Strona główna   Dom   Kariera   Rodzina   Styl   Zdrowie   Związki   Życie   Klub  

 
Szukaj

   





 
Ankieta
Czy kobiety w Polsce są dyskryminowane w pracy?





 
 

 

Szarlotka z bitą śmietaną

Słodycz tej szarlotki nabiera szczególnego wyrazu w zestawieniu z niesłodzoną bitą śmietaną. Idealny dodatek do popołudniowej kawy.
 
 

Dodał: admin


Dodał: admin

Rodzaj potrawy: ciasto
Rodzaj kuchni: austriacka
Stopień trudności: średnie
Koszt: niski
Czas: 60 (nie licząc chłodzenia i mrożenia ciasta)
Danie wegetariańskie: tak
Liczba porcji: 4

Składniki:

Ciasto:
2 szklanki mąki
100 g masła
1 żółtko
2 łyżki śmietany
2 łyżki cukru
szczypta soli
pół łyżeczki proszku do pieczenia

Masa:
1 kg jabłek
sok z połowy cytryny
pół szklanki brązowego cukru trzcinowego
1 łyżeczka cukru waniliowego
1 łyżeczka cynamonu
szczypta kardamonu
2 łyżki bułki tartej

200 ml śmietanki 30%

Wykonanie:

Zimne masło pokroić na kawałeczki dodać do pozostałych składników ciasta, szybko zagnieść i wyrabiać do całkowitego połączenia się składników. Ciasto powinno być zwarte ale niezbyt twarde. Uformować kulę i wstawić na 1 godzinę do lodówki.

Jabłka obrać, usunąć gniazda nasienne, zetrzeć na grubej tarce i od razu skropić sokiem z cytryny. Wymieszać z cukrem, cukrem waniliowym, kardamonem i cynamonem. Odstawić na pół godziny. W razie gdy jabłka okażą się bardzo soczyste masę zagęścić bułką tartą.

Schłodzone ciasto rozwałkować i wyłożyć nim cienko dno i boki dużej tortownicy. Wstawić na 15 minut do zamrażarki. Po wyjęciu naełnić tortownicę masą jabłkową. Piec ok 45 minut w temperaturze 170 stopni (termoobieg 160 stopni), aż brzegi ciasta będą ciemnozłote. Zostawić na 15 minut w piekarniku, potem schłodzić.

Zimne ciasto kroić na kawałki, każdy ozdobić ubitą śmietaną. Szarlotkę można podać też na ciepło, wówczas śmietanę (lub lody) należy ułożyć obok ciasta.

 



Możesz dodawać zdjęcia do przepisu po zalogowaniu

Nazwa: Hasło:
Jesli nie masz jeszcze konta zarejestruj się

Aby móc dodawać komentarze musisz sie zalogować

 


 


 

Przygotowanie wybornej ryby we własnym domu nie musi być wcale trudne. »