kobiety.net.pl

Nazwa: Hasło:
 
Jeśli nie masz jeszcze konta zarejestruj się
» Polityka cookie Kobiety.net.pl

Strona główna   Dom   Kariera   Rodzina   Styl   Zdrowie   Związki   Życie   Klub  

 
Szukaj

   





 
Ankieta
Czy kobiety w Polsce są dyskryminowane w pracy?





 
 

 

Spaghetti bolońskie

Na to klasyczne danie kuchni włoskiej każdy ma swój przepis. Wszędzie pojawiają się jednak pomidory, mięso wołowe i czosnek - z dodatkiem bazylii stanowiące podstawę wszystkich odmian potrawy.
 
 

Dodał: admin

Rodzaj potrawy: danie główne
Rodzaj kuchni: włoska
Stopień trudności: łatwe
Koszt: średni
Czas: 45
Danie wegetariańskie: nie
Liczba porcji: 6

Składniki:

500 g makaronu spaghetti
500 g mielonej wołowiny
3 cebule
3 ząbki czosnku
2 puszki pomidorów
50 ml czerwonego wytrawnego wina
2 łyżki oliwy z oliwek
pół pęczka natki pietruszki
2 łyżki świeżej bazylii lub 2 łyżeczki suszonej
100 g sera parmezan
sól, pieprz do smaku

Wykonanie:

Rozgrzaną patelnię natrzeć połówką ząbka czosnku i wlać 1 łyżkę oliwy z oliwek. Podsmażyć mięso, zdjąć z patelni zostawiając tłuszcz, delikatnie podsmażyć posiekaną cebulę i resztę czosnku. Na patelnię z powrotem włożyć mięso, wlać wino, przez chwilę dusić aż wino niemal całkowicie odparuje.

Pomidory z jednej puszki posiekać w drobną kostkę, płyn zmiksować wraz z całą zawartością drugiej puszki, zalać mięso, dusić ok 15 minut. Dodać kawałk pomidorów, doprawić sola pieprzem i bazylią, dusić jeszcze 10 minut aż sos stanie się gęsty.

Makaron ugotować al dente według przepisu na opakowaniu, dodając do wody łyżkę oliwy z oliwek. Odcedzić i nałożyć na talerze, polewając sosem. Podawać posypane zieloną pietruszką i parmezanem.

 

Dodatkowe informacje: Sos można podawać z innymi rodzajami makaronów albo użyć go do lasagne i makarnowych zapiekanek.



Możesz dodawać zdjęcia do przepisu po zalogowaniu

Nazwa: Hasło:
Jesli nie masz jeszcze konta zarejestruj się

Aby móc dodawać komentarze musisz sie zalogować

 


 


 

Babà jest pochodną ciasta rosnącego na naturalnych drożdżach, typowego dla polskiej tradycji ludowej. Uważa się że odmiana ta została wprowadzona na życzenie Gerolamo Baby, osiemnastowiecznego króla Neapolu, który był wielkim wielbicielem słodkości. »