kobiety.net.pl

Nazwa: Hasło:
 
Jeśli nie masz jeszcze konta zarejestruj się
» Polityka cookie Kobiety.net.pl

Strona główna   Dom   Kariera   Rodzina   Styl   Zdrowie   Związki   Życie   Klub  

 
Szukaj

   





 
Ankieta
Czy kobiety w Polsce są dyskryminowane w pracy?





 
 

 

Polędwica z żurawiną

Rodzaj potrawy: danie główne
Rodzaj kuchni: polska
Stopień trudności: średnie
Koszt: średni
Czas: 45 (Do czasu przygotowania należy dodać całą noc marynowania)
Danie wegetariańskie: nie
Liczba porcji: 4

Składniki:

60 dag polędwicy wołowej
250 ml wytrawnego czerwonego wina
2 łyżki posiekanego tymianku
sól, pieprz
2 łyżki masła
3 łyżki oleju
1 cebula
4 ząbki czosnku
2 łyżki mąki
3 łyżki konfitury żurawinowej

Wykonanie:

Mięso umyć, osuszyć, pokroić w grube plastry, natrzeć pieprzem. Czerwone wino wymieszać z tymiankiem, włożyć do tego plastry mięsa, przykryć, odstawić na całą noc w chłodne miejsce. Mięso wyjąć, osuszyć, posolić. Mocno rozgrzać na patelni olej z masłem, smażyć na nim plastry polędwicy (z obu stron), zabezpieczyć przed wystygnięciem. Cebulę i czosnek obrać, posiekać, zeszklić na tłuszczu pozostałym ze smażenia mięsa, oprószyć mąką, krótko zasmażyć, ciągle mieszając. Podlać marynatą, zagotować, dodać żurawinę, przyprawić. Mięso podawać z sosem żurawinowym i pieczonymi ziemniakami.

 



Możesz dodawać zdjęcia do przepisu po zalogowaniu

Nazwa: Hasło:
Jesli nie masz jeszcze konta zarejestruj się

Aby móc dodawać komentarze musisz sie zalogować

 


 


 

Babà jest pochodną ciasta rosnącego na naturalnych drożdżach, typowego dla polskiej tradycji ludowej. Uważa się że odmiana ta została wprowadzona na życzenie Gerolamo Baby, osiemnastowiecznego króla Neapolu, który był wielkim wielbicielem słodkości. »