kobiety.net.pl

Nazwa: Hasło:
 
Jeśli nie masz jeszcze konta zarejestruj się
» Polityka cookie Kobiety.net.pl

Strona główna   Dom   Kariera   Rodzina   Styl   Zdrowie   Związki   Życie   Klub  

 
Szukaj

   





 
Ankieta
Czy kobiety w Polsce są dyskryminowane w pracy?





 
 

 

Pierś kurczaka w mascarpone

Duża ilość pieprzu użyta do tej potrawy nie oznacza "piekła na języku". Delikatny smak drobiowych piersi i sera mascarpone harmonijnie łagodzi pikanterię, która pozostaje tylko jedną ze smakowych nut tego dania.
 
 

Rodzaj potrawy: danie główne
Rodzaj kuchni: europejska
Stopień trudności: średnie
Koszt: średni
Czas: 40
Danie wegetariańskie: nie
Liczba porcji: 4

Składniki:

4 pojedyncze piersi z kurczaka
4 łyżeczki grubo mielonego pieprzu
4 łyżki masła
100 ml bulionu drobiowego lub warzywnego
200 g serka mascarpone
500 g pieczarek
200 g ryżu (najlepiej ciemnego)
natka pietruszki

Wykonanie:

Ryż opłukać i ugotować w osolonej wodzie na półtwardo (2/3 czasu podanego na opakowaniu). Wyłożyć do natłuszczonego naczynia do zapiekania.

Piersi obtoczyć w pieprzu i podsmażyć na połowie masła aż do zbrązowienia. Przełożyć do naczynia do zapiekania, ukłądając na ryżu.

Pieczarki pokroić w plastry i usmażyć na drugiej połowie masła, do całkowitego wyparowania soku z grzybów. Dolać na patelnię bulion dokładnie wymieszany z serkiem mascarpone, dusic 2 minuty. Pzełożyć na piersi kurczaka, zapiekać ok 15 minut pod przykryciem w temperaturze 180 stopni. Odkryć, zapiekać jeszcze 10 minut. Podawać posypane obficie natką z piertuszki.

UWAGA - zamiast mascarpone można użyć gęstej słodkiej śmietanki (najlepiej 36%)

 



Możesz dodawać zdjęcia do przepisu po zalogowaniu

Nazwa: Hasło:
Jesli nie masz jeszcze konta zarejestruj się

Aby móc dodawać komentarze musisz sie zalogować

 


 


 

Babà jest pochodną ciasta rosnącego na naturalnych drożdżach, typowego dla polskiej tradycji ludowej. Uważa się że odmiana ta została wprowadzona na życzenie Gerolamo Baby, osiemnastowiecznego króla Neapolu, który był wielkim wielbicielem słodkości. »