kobiety.net.pl

Nazwa: Hasło:
 
Jeśli nie masz jeszcze konta zarejestruj się
» Polityka cookie Kobiety.net.pl

Strona główna   Dom   Kariera   Rodzina   Styl   Zdrowie   Związki   Życie   Klub  

 
Szukaj

   





 
Ankieta
Czy kobiety w Polsce są dyskryminowane w pracy?





 
 

 

Pączki tureckie

Rodzaj potrawy: ciasto
Rodzaj kuchni: turecka
Stopień trudności: trudne
Koszt: niski
Czas: 90
Danie wegetariańskie: tak
Liczba porcji: 6

Składniki:

Ciasto:
250 g mąki
2 jajka
2 żółtka
6 dkg masła
2 dkg mąki ryżowej (lub ryżu zmielonego w młynku do kawy)
1 l oleju do smażenia

Lukier:
40 dkg cukru
2 - 3 łyżki białego wina
sok i skórka otarta z 1 cytryny
1/2 szklanki wody

Wykonanie:

Z podanych składników zagotować syrop, ostudzić.

Do osobnego garnka wlać 2 niepełne szklanki wody, włożyć masło i zagotować. Stale mieszając wsypywać powoli przesianą mąkę, gotować na małym ogniu 2 minuty, po czym zdjąć z ognia i przestudzić.

Wsypać mąkę ryżową i - ubijając drewnianą łyżką -, dodawać stopniowo jajka i żółtka. Ubijać tak długo, aż powstanie jednolite ciasto.

Dłonie lekko posmarować tłuszczem, odrywać po kawałku ciasta i formować małe kulki, w środku każdej zrobić wgłębienie. Kłaść partiami na gorący olej i smażyć ok. 2 min. z każdej strony. Usmażone pączki wyjąć łyżką cedzakową, osączyć na papierowym ręczniku.

Gorące wkładać na 10-15 minut do przestudzonego syropu. Wyjąć, ułożyć na talerzu. Wgłębienie można wypełnić bitą śmietaną.

 



Możesz dodawać zdjęcia do przepisu po zalogowaniu

Nazwa: Hasło:
Jesli nie masz jeszcze konta zarejestruj się

Aby móc dodawać komentarze musisz sie zalogować

 


 


 
Przepis dnia: Pavlova biała z kiwi

Uzależnia i powoduje, że ci którzy szukali dotąd zastosowania dla "nadmiarowych" białek, mają problem co zrobić z żółtkami.»