kobiety.net.pl

Nazwa: Hasło:
 
Jeśli nie masz jeszcze konta zarejestruj się
» Polityka cookie Kobiety.net.pl

Strona główna   Dom   Kariera   Rodzina   Styl   Zdrowie   Związki   Życie   Klub  

 
Szukaj

   





 
Ankieta
Czy kobiety w Polsce są dyskryminowane w pracy?





 
 

 

Makaron zapiekany z białą kiełbasą

Rodzaj potrawy: danie główne
Rodzaj kuchni: polska
Stopień trudności: łatwe
Koszt: niski
Czas: 45
Danie wegetariańskie: nie
Liczba porcji: 4

Składniki:

3 szt. kiełbasy białej (uparzonej)
25 dag ugotowanego makaronu "muszelki"
3 ząbki czosnku
3 łyżki białego wytrawnego wina
1 łyżka oleju
1 łyżka masła
2 łyżki bułki tartej
zioła (rozmaryn, szałwia)
sól i pieprz

Sos:
3 łyżki masła
2 łyżki mąki pszennej
1,5 szklanki mleka
2 łyżki parmezanu (startego na tarce)
2 łyżki żółtego sera(startego na tarce)
1 łyżeczka musztardy
sól i pieprz

Wykonanie:

Na rozgrzanym oleju delikatnie podsmażyć przez 1 minutę czosnek i zioła. Dodać uparzoną białą kiełbasę, obraną ze skórki i pokrojoną w kostkę lub talarki. Piec przez 10 minut często mieszając. Dodać wino i podgrzewać wszystko przez 3 minuty.
Przygotować sos: w garnku roztopić masło, dodać mąkę i mieszać ok. 1 minuty. Po zdjęciu z ognia delikatnie dolewać mleko ciągle mieszając. Postawić ponownie na ogniu i gotować przez 3-4 minuty cały czas mieszając. Dodać starty ser, musztardę oraz pieprz i sól do smaku. Ugotowany makaron zmieszać z podsmażoną kiełbasą. Naczynie żaroodporne wysmarować masłem i posypać bułką tartą. Na spód wyłożyć makaron wymieszany z kiełbasą i polać sosem. Posypać resztą bułki tartej i wiórkami masła. Wszystko zapiekać przez około 15 minut. Pod koniec pieczenia należy włączyć górną grzałkę w piekarniku i przez 3 minuty zrumienić wierzch potrawy.

 


Źródło: Zakłady Mięsne Pamso

Możesz dodawać zdjęcia do przepisu po zalogowaniu

Nazwa: Hasło:
Jesli nie masz jeszcze konta zarejestruj się

Aby móc dodawać komentarze musisz sie zalogować

 


 


 

Babà jest pochodną ciasta rosnącego na naturalnych drożdżach, typowego dla polskiej tradycji ludowej. Uważa się że odmiana ta została wprowadzona na życzenie Gerolamo Baby, osiemnastowiecznego króla Neapolu, który był wielkim wielbicielem słodkości. »