kobiety.net.pl

Nazwa: Hasło:
 
Jeśli nie masz jeszcze konta zarejestruj się
» Polityka cookie Kobiety.net.pl

Strona główna   Dom   Kariera   Rodzina   Styl   Zdrowie   Związki   Życie   Klub  

 
Szukaj

   





 
Ankieta
Czy kobiety w Polsce są dyskryminowane w pracy?





 
 

 

Karp w szarym sosie

Rodzaj potrawy: danie główne
Rodzaj kuchni: polska
Stopień trudności: trudne
Koszt: średni
Czas: 60
Danie wegetariańskie: nie
Liczba porcji: 4-6

Składniki:

1 sprawiony karp
włoszczyzna
1 cebula
po 1 łyżce mąki i masła
garść rodzynek
150 dag piernika (bez lukru)
1 łyżka powideł
sól, imbir, liść laurowy, ziele angielskie
sok z 1 cytryny
szklanka jasnego piwa

Wykonanie:

Z włoszczyzny i cebuli ugotować wywar. Gdy warzywa będą miękkie wyjąć je, a do wywaru włożyć rybę. Dodać wszystkie przyprawy, sok cytrynowy i piwo. Gotować na najmniejszym ogniu (woda ma tylko "mrugać"). Ugotowaną rybę delikatnie wyjąć na półmisek, wywar przecedzić i przestudzić. Z mąki i masła zrobić zasmażkę, wlać do niej wywar, dobrze wymieszać i zagotować. Dodać opłukane rodzynki, pokruszony piernik i powidła, gotować na małym ogniu 10-15 minut. Gorącym sosem polać rybę tuż przed podaniem.

 



Możesz dodawać zdjęcia do przepisu po zalogowaniu

Nazwa: Hasło:
Jesli nie masz jeszcze konta zarejestruj się

Aby móc dodawać komentarze musisz sie zalogować

 


 


 

Babà jest pochodną ciasta rosnącego na naturalnych drożdżach, typowego dla polskiej tradycji ludowej. Uważa się że odmiana ta została wprowadzona na życzenie Gerolamo Baby, osiemnastowiecznego króla Neapolu, który był wielkim wielbicielem słodkości. »