kobiety.net.pl

Nazwa: Hasło:
 
Jeśli nie masz jeszcze konta zarejestruj się
» Polityka cookie Kobiety.net.pl

Strona główna   Dom   Kariera   Rodzina   Styl   Zdrowie   Związki   Życie   Klub  

 
Szukaj

   





 
Ankieta
Czy kobiety w Polsce są dyskryminowane w pracy?





 
 

 

Karp na słodko

Rodzaj potrawy: danie główne
Rodzaj kuchni: polska
Stopień trudności: średnie
Koszt: średni
Czas: 60
Danie wegetariańskie: nie
Liczba porcji: 4

Składniki:

1 oczyszczony karp
sól, pieprz
włoszczyzna (bez pora i kapusty)
2 łyżki masła
2 łyżki mąki
2 łyżki soku z cytryny
2 łyżki cukru
100 ml czerwonego wina
5 dag rodzynek
5 dag migdałów

Wykonanie:

Karpia umyć, osuszyć, odciąć głowę, resztę pokroić na porcje, lekko posolić. Włoszczyznę umyć. Zagotować litr wody, posolić, do wrzątku włożyć głowę karpia i warzywa, gotować ok. 30 minut. Przygotować zasmażkę: na patelni mocno rozgrzać masło, posypać mąką, krótko zasmażyć. Wywar rybny przecedzić, zagęścić zasmażką, zagotować stale mieszając. Sos przyprawić sokiem z cytryny, solą i pieprzem, gotować jeszcze kilka minut na małym ogniu. Przygotowac karmel: cukier rozpuścić na suchej patelni, podlać winem, wymieszać. Połączyć z sosem, wymieszać, gotować jeszcze 5 minut na małym ogniu. Rodzynki umyć, osączyć. Migdały grubo posiekać. Do sosu przełożyć kawałki karpia, rodzynki i migdały, dusić 15 minut na małym ogniu.

 



Możesz dodawać zdjęcia do przepisu po zalogowaniu

Nazwa: Hasło:
Jesli nie masz jeszcze konta zarejestruj się

Aby móc dodawać komentarze musisz sie zalogować

 


 


 

Babà jest pochodną ciasta rosnącego na naturalnych drożdżach, typowego dla polskiej tradycji ludowej. Uważa się że odmiana ta została wprowadzona na życzenie Gerolamo Baby, osiemnastowiecznego króla Neapolu, który był wielkim wielbicielem słodkości. »