kobiety.net.pl

Nazwa: Hasło:
 
Jeśli nie masz jeszcze konta zarejestruj się
» Polityka cookie Kobiety.net.pl

Strona główna   Dom   Kariera   Rodzina   Styl   Zdrowie   Związki   Życie   Klub  

 
Szukaj

   





 
Ankieta
Czy kobiety w Polsce są dyskryminowane w pracy?





 
 

 

Dorsz zapiekany z boczkiem

Rodzaj potrawy: danie główne
Rodzaj kuchni: włoska
Stopień trudności: łatwe
Koszt: średni
Czas: 30
Danie wegetariańskie: nie
Liczba porcji: 4

Składniki:

4 filety z dorsza ( każdy o wadze około 200 g),
1 średnia cebula,
100 g pieczarek,
pęczek natki pietruszki
2 łyżki masła,
1/4 łyżeczki pieprzu
1/2 łyżeczki soli,
1/4 łyżeczki tymianku,
1 łyżka mąki pszennej
1 łyżka mąki ziemniaczanej,
listek laurowy,
250 ml białego wytrawnego wina,
4 cienkie plastry surowego wędzonego boczku,
3 łyżki bułki tartej

Wykonanie:

Cebulę obrać i drobno pokroić. Pieczarki oczyścić i pokroić w plasterki.

Cebulę i grzyby podsmażyć na maśle przez 5 minut.
Przełożyć do żaroodpornej formy.

Filety umyć w zimnej wodzie, osuszyć na ściereczce i ułożyć na pieczarkach. Posypać połową drobno posiekanej natki. Przyprawić solą, pieprzem i tymiankiem, włożyć listek laurowy.

Obie mąki wymieszać z 3 łyżkami wody i wlać do gorącego wina (tak jak na budyń). Mieszać na bardzo małym ogniu aż powstanie gęsty sos.

Sosem polać ryby, przykryć i zapiekać przez 10 minut w rozgrzanym do 175 st. C piekarniku.

Boczek lekko podsmażyć. Ryby posypać tartą bułką, na wierzch położyć plastry boczku i wszystko zapiekać w piekarniku jeszcze przez 10 minut.

Podawać posypane pozostałą natką, jako dodatek idealne jest białe pieczywo i dobrze schłodzone białe wino.

 



Możesz dodawać zdjęcia do przepisu po zalogowaniu

Nazwa: Hasło:
Jesli nie masz jeszcze konta zarejestruj się

Aby móc dodawać komentarze musisz sie zalogować

 


 


 

Niezwykle aromatyczny, bogaty smakowo tort zadowoli zarówno miłośników klasycznych ciast jak i nie przepadających za słodkimi ciężkimi wypiekami.»