kobiety.net.pl

Nazwa: Hasło:
 
Jeśli nie masz jeszcze konta zarejestruj się
» Polityka cookie Kobiety.net.pl

Strona główna   Dom   Kariera   Rodzina   Styl   Zdrowie   Związki   Życie   Klub  

 
Szukaj

   





 
Ankieta
Czy kobiety w Polsce są dyskryminowane w pracy?





 
 

 

Zapiekanka ziemniaczano-porowa

Rodzaj potrawy: zapiekanka
Rodzaj kuchni: niemiecka
Stopień trudności: średnie
Koszt: niski
Czas: 60
Danie wegetariańskie: tak
Liczba porcji: 4

Składniki:

500 g ziemniaków
1000 g młodych porów (tylko białe i jasnozielone części)
300 g sera śmietanowego z przyprawami
2 łyżki masła
150 ml śmietany 18%
150 ml jogurtu
2 jaja
2 łyżeczki curry
sól, biały pieprz
2 łyżki bułki tartej

Wykonanie:

Ziemniaki obrać, umyć i pokroić w plastry o grubości 3 mm. Pory umyć i pokroić ukośnie w krążki o grubości 5-8 mm, uważając żeby się nie rozpadły. Ser pokroić na cienkie plastry.

W wysmarowanym połową masła naczyniu układać pionowo na przemian pasy z ziemniaków, porów i sera. Trzeba tak dobrać wielkość naczynia, by warzywa dość szczelnie je wypełniały, tak żeby nie mogły się przerwacać.

Śmietanę wymieszać z jogurtem, roztrzepanymi jajami i curry. Doprawić solą i pieprzem i delikatnie wylać na zapiekankę.

Wierzch posypać tartą bułką i położyć kawałeczki pozostałego masła. Naczynie przykryć i wstawić do piekarnika rozgrzanego do 200 stopni. Piec ok 35 minut, po czym zdjąć folię i zapiekać jeszcze 10-15 minut do zrumienienia wierzchu zapiekanki.

 



Możesz dodawać zdjęcia do przepisu po zalogowaniu

Nazwa: Hasło:
Jesli nie masz jeszcze konta zarejestruj się

Aby móc dodawać komentarze musisz sie zalogować

 


 


 

Babà jest pochodną ciasta rosnącego na naturalnych drożdżach, typowego dla polskiej tradycji ludowej. Uważa się że odmiana ta została wprowadzona na życzenie Gerolamo Baby, osiemnastowiecznego króla Neapolu, który był wielkim wielbicielem słodkości. »