kobiety.net.pl

Nazwa: Hasło:
 
Jeśli nie masz jeszcze konta zarejestruj się
» Polityka cookie Kobiety.net.pl

Strona główna   Dom   Kariera   Rodzina   Styl   Zdrowie   Związki   Życie   Klub  

 
Szukaj

   





 
Ankieta
Czy kobiety w Polsce są dyskryminowane w pracy?





 
 

 

Zapiekana brukselka

Rodzaj potrawy: zapiekanka
Rodzaj kuchni: europejska
Stopień trudności: średnie
Koszt: średni
Czas: 55
Danie wegetariańskie: nie
Liczba porcji: 4

Składniki:

75 dag brukselki
75 dag ziemniaków
50 dag wędzonego schabu, szynki lub boczku
4 jajka
2 szklanki mleka
sól, biały pieprz, gałka muszkatołowa
½ pęczka szczypiorku
tłuszcz i tarta bulka do formy

Wykonanie:

Oczyszczoną brukselkę oraz obrane i pokrojone w kostkę ziemniaki gotujemy w osolonym wrzątku ok. 15 minut. Osączamy. Wędzonkę kroimy w kostkę, mieszamy z warzywami i układamy w wysmarowanej tłuszczem i wysypanej tartą bułką formie do zapiekania. Do rozmąconych jajek dodajemy mleko, doprawiamy solą, pieprzem i gałką, polewamy tą mieszaniną zapiekankę. Pieczemy w gorącym piekarniku ok. 40 minut. Przed podaniem posypujemy posiekanym szczypiorkiem.

 


Autor: Ada

Możesz dodawać zdjęcia do przepisu po zalogowaniu

Nazwa: Hasło:
Jesli nie masz jeszcze konta zarejestruj się

Aby móc dodawać komentarze musisz sie zalogować

 


 


 

Babà jest pochodną ciasta rosnącego na naturalnych drożdżach, typowego dla polskiej tradycji ludowej. Uważa się że odmiana ta została wprowadzona na życzenie Gerolamo Baby, osiemnastowiecznego króla Neapolu, który był wielkim wielbicielem słodkości. »