kobiety.net.pl

Nazwa: Hasło:
 
Jeśli nie masz jeszcze konta zarejestruj się
» Polityka cookie Kobiety.net.pl

Strona główna   Dom   Kariera   Rodzina   Styl   Zdrowie   Związki   Życie   Klub  

 
Szukaj

   





 
Ankieta
Czy kobiety w Polsce są dyskryminowane w pracy?





 
 

 

Pierogi wigilijne z kapustą i grzybami

Rodzaj potrawy: danie główne
Rodzaj kuchni: polska
Stopień trudności: średnie
Koszt: niski
Czas: 45 (nie licząc przygotowania grzybów)
Danie wegetariańskie: tak
Liczba porcji: 4

Składniki:

Ciasto:
3 szklanki mąki
szklanka ciepłej wody
łyżka masła lub oleju
1 jajko (niekoniecznie)
sól
Farsz:
kilogram kiszonej kapusty
60 dag suszonych grzybów
1 duża cebula
pół kostki masła lub margaryny
3 łyżki oleju
sól, pieprz

Wykonanie:

Grzyby namoczyć na noc a potem w tej samej wodzie ugotować do miękkości.

Przesiać na stolnicę mąkę i sól, dodać do niej jajko i stopiony tłuszcz, potem pomału wlewać wodę, zarabiając elastyczne ciasto. Ostateczna ilość wody zależy od wilgotności mąki. Zagniecione i wyrobione ciasto zostawić pod ściereczką na godzinę.

Grzyby odcedziś i posiekać drobno lub zmielić w maszynce na dużych oczkach. Odciśniętą kapustę udusić w wywarze z grzybów z dodatkiem masła. Dodać posiekaną i zeszkloną cebulę i dusić do momentu odparowania płynu. Dodać grzyby i doprawić solą i pieprzem.

Ciasto podzielić na trzy porcje i, rozwałkować na placki o grubości 2 milimetrów i wykrawać z nich kółka. Na środek każdego z kółek nakładać farsz i dokładnie zlepić brzegi.

Pierogi wrzucić do wrządej osolonej wody. Gotować przez 3 minuty od wypłynięcia, odcedzić.

Pierogi można przygotować kilka dni wcześniej i odgrzewać we wrzątku, podsmażając lub zapiekając w piekarniku.

 



Możesz dodawać zdjęcia do przepisu po zalogowaniu

Nazwa: Hasło:
Jesli nie masz jeszcze konta zarejestruj się

Aby móc dodawać komentarze musisz sie zalogować

 


 


 

Babà jest pochodną ciasta rosnącego na naturalnych drożdżach, typowego dla polskiej tradycji ludowej. Uważa się że odmiana ta została wprowadzona na życzenie Gerolamo Baby, osiemnastowiecznego króla Neapolu, który był wielkim wielbicielem słodkości. »